Sexton köpvärda aktier i januari

Köpvärda aktier Efter ett starkt oktober och november var december något dystrare på börsen. Nu lämnar vi ett historiskt svagt börsår bakom oss och ser fram emot ett nytt år trots att många av fjolårets orosmoln hänger kvar på börshimlen.

Årets sista månad, som annars brukar vara en stark börsmånad, stängde på minus. Med avsaknad av bolagsrapporter blev det fortsatt fokus på makro och under månaden fick vi en ny påminnelse om centralbankernas åtstramande räntepolitik.

För att först ta ett glädjekliv upp när amerikansk inflationsstatistik presenterades gick det snabbt åt andra hållet när både FED och ECB kom med nya räntehöjningar i mitten på december. Höjningarna i sig var inte större än väntat men uppdaterade räntebanor och något aggressiva tongångar från cheferna Powell och Lagarde dämpade den kortsiktiga glädjen på världens börser.

Stockholmsbörsens breda index OMXPSPI stängde månaden på minus 2,7 procent samtidigt som amerikanska S&P 500 stängde december på minus 5,9 procent. Det innebar att hela 2022 slutade 25 respektive 19 procent ned.

Vi går nu in i det nya året med fortsatt hög inflation, centralbanker som höjer räntor och oro för recession. Den stora frågan är hur mycket av den negativa makrobilden som redan är inprisad på börsen och hur djup och långvarig den förväntade lågkonjunkturen blir.

Precis som december brukar januari vara en säsongsmässigt stark månad med den så kallade januarieffekten. Tittar vi på historiken för Stockholmsbörsen har januari slutat på plus 17 av de senaste 25 åren. Förra året fick vi dock en historiskt svag inledning med en nedgång om nästan 10 procent i årets första månad. I slutet på månaden börjar bolagsrapporterna trilla in och eventuellt kan skiftet från makro till bolagets prestationer skapa mer positiva tongångar.

Trots en sur börs och relativt låga förväntningar in i december var det sex av våra aktieval som under månaden genererade positiv avkastning. Bäst gick det för den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk och sportjätten Nike som båda klättrade över 6 procent. Nike levererade under månaden en kvartalsrapport som slog analytikernas förväntningar både gällande försäljning och vinst. Även Björn Borg, Kindred, Securitas och Activision Blizzard stängde december på plus.

Sämre gick det för den finska lågpriskedjan Tokmanni och biltillverkaren Porsche. Tokmanni-aktien tog en smäll i mitten på december när bolaget kablade ut en vinstvarning på grund av höga inköpspriser i kombination med en lägre efterfrågan på butikskedjans produkter.  

Efter en stark börsdebut blev december desto svagare för Porsche-aktien. Trots inkluderingen i STOXX Europe 600 index och det tyska DAX 40 gick aktien sämre än börsen i stort. Vi tror dock fortsatt på bolaget som senaste tio åren sålt betydligt fler bilar än övriga premiumtillverkare och dessutom har en imponerande lönsamhet.

Så gick det för aktiefavoriterna i december

När vi nu går in i det nya året väljer vi att göra några mindre förändringar och tror på en fortsatt turbulent börs.

En aktie som vi tackar av efter en stark höst är Kindred. Återkomsten till Nederländerna tillsammans med ett Fotbolls-VM fyllt av sportsliga skrällar har drivit på aktien och det bör synas i den kommande rapporten, men vi väntar inte utan säkrar vinsten redan nu.

Vi väljer dessutom att plocka bort Tokmanni med risken för en fortsatt svag efterfrågan på sällanköpsvaror och höga inköpspriser för lågpriskedjan.  

Istället plockar vi in telekombolaget Tele2 med tron om att senaste årets nedgång är överdriven och att när det väl vankas rapporter och utdelningsperiod börjar köparna hitta tillbaka till aktien.

Inför 2023 bottenfiskar vi ytterligare en biltillverkare. Volkswagen-aktien som fallit 35 procent i år och nu handlas till ett rekordlågt p/e-tal på nästa års vinstförväntningar. Koncernen står inför stora utmaningar men med en ny VD, stordriftsfördelar och värdefulla tillgångar tror vi att det finns potential i aktien från dessa nivåer trots en tuffare makromiljö.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i januari

Björn Borg

Senaste rapporten väckte hoppet om en comeback för under- och sportklädesbolaget Björn Borg på börsen och aktien är intressant för den som är beredd att ta lite högre risk. Motvinden från valutan och fraktkostnader kan vara på väg att lätta och när återförsäljare som Boozt ser ut att kvickna till inför julhandeln är det ett gott omen även för Björn Borg.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Novo Nordisk

Novo Nordisk är en långsiktig vinnare med sin dominans inom diabetesläkemedel kombinerat med en enorm potential i inbrytningen inom fetmasegmentet.  Den danska läkemedelsjätten har visserligen blandat och gett i de senaste kvartalsrapporterna men här är det den långsiktiga strukturella tillväxten inom diabetes och fetma som man ska ta fasta på och den är intakt.

Securitas

Efter Securitas nyemission och storförvärvet av Stanley Security är resan mot mer digitala intäkter och högre marginaler påbörjad på allvar. Senaste rapporten visade att bolaget är på rätt väg och i takt med att förtroendet för marginalmålen ökar bör också värderingen kunna krypa vidare uppåt.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut i våras fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen är lite överdriven och att Cloetta dessutom lyckas behålla sin utdelning. Då tycker jag det finns potential för en uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång hyggligt. Myten är ju att vi köper minst lika mycket godis i kristider. Kostnaderna stiger visserligen men det är inget unikt för Cloetta. Kakao och sockerpriser tycks också vara på väg ner, även om den starka dollarn förstås ställer till det.    

Tele2

Telekomaktier har tagit rejäl med stryk under senare tid. Jag tror att fjolårets nedgång är något överdriven och satsar på att den återigen kommer att locka köpare efter Q4-rapporterna och när utdelningssäsongen närmar sig.

Mondelez

Mondelez är en aktie som passar utmärkt i defensiva aktiedepåer. Mondelez har mycket starka lokala varumärken som Marabou, Oreo, O’boy, Stimorol, V6, Philadelphia, Milka, Toblerone och Côte d’Or.

Senaste rapporten var stark. Omsättningen kom in högre än väntat och bolaget valde att höja guidningen.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Universal Music Group

Världens största musikförlag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen och gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.

Läs Placeras analys här.

Volkswagen

Väljer att göra ett bottenfiske i VW-aktien. Aktien handlas nu till rekordlågt p/e-tal på under 4 på nästa års vinst. Aktien är ner 35 procent under 2022. Koncernen står visserligen inför stora utmaningar, som ombyggnaden mot elektromobilitet, men på den här kursnivån är väldigt mycket inprisat och bolagets storlek är också dess styrka. Bolaget har många värdefulla tillgångar inte minst i form av Porsche och de andra lyxbilsmärkena Bentley, Lamborghini och Ducati som alla är relativt konjunkturokänsliga. Sedan i somras har koncernen också fått en ny bevisat skicklig VD i form av Porscheschefen Oliver Blume. 

Copart

Det amerikanska bolaget Copart är en online-marknadsplats för trasiga fordon. På plattformen finns det över 750 000 köpare i mer än 190 olika länder och antalet fordon som säljs över marknadsplatsen uppgår till ungefär 3 miljoner per år. Coparts starka konkurrensfördelar kommer sannolikt skydda de höga marginalerna under en lång tid framöver. Köp aktien och lägg den i byrålådan.

Läs Placeras analys här.

Activision Blizzard

Gamingbjässen Activision Blizzard handlas nu rejält under Microsofts bud på 95 dollar per aktie. Om affären, som väntas vara i hamn i juni, blir godkänd av myndigheterna finns det en fin uppsida i aktien. Ifall att budet inte går igenom får Activision Blizzard 3 miljarder dollar av Microsoft i en så kallad break-up-fee. Man kan argumentera för att Activision Blizzard-aktien är rimligt värderad vilket gör att ett större kursras är osannolikt vid ett nej från myndigheterna. Värt att tillägga är att Berkshire Hathaway har aktier i bolaget. Köp aktien som en krydda till portföljen.

Nike

Precis som många andra konsumentbolag har Nikes aktie haft en negativ utveckling senaste året. Nike har sedan 2019 tripplat intäkterna i de digitala försäljningskanalerna som nu står för 25 procent av de totala intäkterna. I december levererade Nike en rapport som slog analytikernas förväntningar både gällande försäljning och vinst vilket visar att de kan navigera sin affär i ett tuffare klimat. Återöppningen av den relativt viktiga marknaden i Kina bör även ge försäljningen en skjuts in i det nya året. Med sitt starka varumärke och lojala kundgrupp bör bolaget fortsätta vara en långsiktig vinnare.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I tredje kvartalet 2022 bommade SCA analytikernas förväntningar, där lägre priser på sågade trävaror och en något lägre efterfrågan på förpackningar tyngde, vilket straffade kursen med över 5 procent. Det fortsatt starka kassaflödet finansierar samtidigt investeringarna för framtida vinsttillväxt och bolaget har en hög självförsörjandegrad inom energi och logistik. Aktien bör klara sig vid fortsatt turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en starkare inledning på året.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

LVMH

Lyxvarukonglomeratet LVMH fortsatt leverera starka rapporter och ledningen ser en fortsatt stor efterfrågan på bolagets produkter. Vi tycker att aktien är attraktiv även efter återhämtningen under hösten 2022.

Porsche

Lyxbilstillverkaren Porsche (P911) kom till börsen när det var som allra mörkast i slutet på september och kursuppgången har varit hela 30 procent. Värderingen är högre än premiumtillverkare som Audi, BMW, Mercedes och Volvo, men det är även lönsamheten. Och inte minst har tillväxten för antal sålda bilar de senaste tio åren utklassat övriga premiumtillverkare. Men värderingen är hälften av lyxbilstillverkaren Ferraris värdering, vilket vi tycker är väl stort. Och bör krympa till Porsches fördel.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Björn Borg Köp 30,80 -
Novo Nordisk B Köp 941,40 -
Securitas B Köp 88,00 -
Cloetta B Köp 20,92 -
Tele2 B Köp 85,60 -
Mondelez International A Köp 66,65 -
Monster Beverage Köp 101,53 -
Universal Music Group N.V. Köp 22,58 -
Volkswagen Pref AG Köp 117,32 -
Copart Köp 60,89 -
Köp 76,55 -
Nike Köp 117,03 -
SCA B Köp 132,60 -
Air Liquide Köp 133,51 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 687,49 -
Dr. Ing. hcf. Porsche Vorzugsaktien Köp 95,56 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -