Han tror på råvaror och Japan-banker

Fonder Jonas Edholm på Skagen Fonder letar små- och medelstora värdebolag på global basis. Nu ser han ett bra läge för japanska banker, avknoppningar samt guld och koppar.

”Fonden tjänade bra med pengar på japanska medelstora banker under fjolåret, och genom den japanska centralbankens policy ändring i slutet på året finns det mycket kvar att hämta i både japanska banker och försäkringsbolag.”

Det konstaterade Jonas Edholm, portföljförvaltare av Skagen Focus, vid Skagen Fonders nyårskonferens i Stockholm.

Jonas Edholm

”Helt överraskande i slutet av året tillkännagav den japanska centralbanken en justering av räntepolicyn och tillät 10-årsräntan att öka sitt intervall. Det kommer att skapa bättre förutsättningar för regionala banker att tjäna mer pengar på ett högre räntenetto, som har minskat stadigt under de senaste decennierna.”

”Vi har haft positioner i de regionala bankerna Keiyo Bank, Shiga Bank och Resona Holdings och de har fortsatt låg värdering. Även japanska försäkringsbolag gynnas av policyförändringen som är undervärderade med en betydande uppsida.”

Jonas Edholm ser även andra värden på den japanska marknaden.

”Fonden är investerad i några konglomerat som nu har extremt stora rabatter. Vi föredrar bland annat Panasonic och Kyocera.”

Ett annat hett investeringsspår för fonden är nya bolag i form av avknoppningar.

”Det finns oftast extremt stora rabatter att hämta i bolag som avknoppas från stora etablerade koncerner. Det beror både på tekniskt säljtryck från indexinvesterare och en fundamentalt missförstådd affärspotential. Indexinvesterare får bolaget i sitt knä när de äger moderbolaget och de kan inte äga det avknoppade bolaget och säljer ut det. Samtidigt finns det ingen analytikertäckning av bolaget, vilket gör att det är svårt för investerare att se den verkliga potentialen i bolaget. Det resulterar i en för låg värdering.”

”Vi har haft flera framgångsrika avknoppningar i fonden, exempelvis tyska Vitesco Technologies som knoppades av från Continental under 2021. I fjol köpte vi en position i den schweiziska tillverkaren av turboladdare Accelleron. Bolaget delades ut från ABB och handlades ner initialt tills det nådde vårt startpris. Vi tror att det fortfarande finns ett stort behov för många stora bolag att visa aktieägarvärde genom att renodla och knoppa av bolag.”

Guld och koppar är ett tredje investeringsfokus som Jonas Edholm lyfter fram. Han tror att kombinationen av recession och fortsatt inflation är gynnsamt för guld. Han har identifierat stora rabatter i små- och medelstora guldbrytarbolag och äger ett antal av dem i fonden.

”Det finns ett strukturellt problem med utbud och efterfrågan för många metaller i spåren av den gröna omställningen, där utbudet underskrider efterfrågan. Koppar tycker vi ser intressant ut och vi tror att efterfrågan kommer att överskrida utbudet de kommande fyra, fem åren. Att kopparsektorn är het ser vi inte minst på de stora affärer som gjordes under 2021. Här har vi investerat i flera bolag och ser en stor potential i mindre kopparbolag.”

För tillfället har fonden nu fler innehav än den brukar vara investerad i.

”Fonden har nu runt 50 innehav, vilket är mer än vanligt. Det beror på att många aktier blivit billigare. Och vi ser stora värden i sektorer som teknik och konsumentsektorn, vilket vi inte gjort på länge”, säger Jonas Edholm.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -