Kan husdjursaktierna stå emot?

Börs Under pandemin fick husdjurstrenden en rejäl skjuts. Husdjursaktierna rusade och värderingarna stack iväg. Nu har aktiekurserna inom området kommit ner. Placera har listat några bolag som är verksamma inom sektorn.

Under pandemin spenderade individer mycket tid i hemmet vilket ledde till bland annat att husdjursmarknaden blomstrade. Idag äger ungefär 70 procent av de amerikanska hushållen någon typ av husdjur och det finns tydlig data som visar att vi spenderar mer och mer pengar på våra husdjur, vi humaniserar husdjuren. Under 2022 spenderade amerikanarna nästan 500 miljoner dollar på Halloweenutklädnad till sina husdjur. 

En viktig fråga som investerare bör ställa sig är hur husdjurssektorn kommer att klara sämre tider. Om vi tittar på den förra lågkonjunkturen 2008 så stod marknaden emot bra. Djurfoder, djurförsäkringar, dagisplats och veterinärbesök är dock inga billiga grejer men är ändå något som behövs oavsett konjunktur. Däremot kan sannolikt efterfrågan på icke-nödvändiga produkter som exempelvis premium hundglass etc bli svalare. 

Finska Musti Group, som äger butikskedjan Arken Zoo och e-handelssidan Vetzoo, har ett börsvärde på 525 miljoner dollar. Aktien är ner 45 procent på ett års sikt och börsnoteringen skedde 2020. Musti grundades 1988 i samband med att husdjursbutiken Musti ja Mirri öppnades av hunduppfödaren Matti Varpula. Idag omsätter koncernen 390 miljoner euro och baserat på rullande tolv månader ligger ev/ebit-multipeln på 20. 

Svenska djurhälsobolaget Swedencare har en produktportfölj som består av kosttillskott, munhygienprodukter och schampo för husdjur. Tidigare var ProDen PlaqueOff (munhygienprodukt för att förebygga dålig andedräkt och tandsten) bolagets absolut största produkt men efter ett flertal förvärv så står nu ProDen PlaqueOff för endast 10 procent av försäljningen. Största varumärket just nu är NaturVent som står för 25 procent av försäljningen. NaturVent har produkter inom bland annat kosttillskott. Över 80 procent av koncernens försäljning härstammar från Nordamerika. 

Swedencares aktie har på ett års sikt fallit med nästan 70 procent och börsvärdet ligger idag på 5,8 miljarder kronor. Skuldsättningen i bolaget är högt vilket kan vara en av faktorerna bakom kursfallet. Ev/ebit-multipeln är 90 och p/e-talet uppgår till 42. 

Amerikanska Zoetis är världens största producent och utvecklare av läkemedel för husdjur och boskap. Exempelvis är bolaget verksamt inom antiinfektionsmedel, fodertillsatser och vacciner. 

Bolaget knoppades av från Pfizer 2013 och aktien är ner runt 20 procent på ett år. Idag uppgår börsvärdet till 75 miljarder dollar och på rullande tolv månader landar försäljningen på 8 miljarder dollar. Zoetis rörelsemarginal ligger på 26 procent och ev/ebit-multipeln är 28. 

Wag! Group som grundades 2015 i San Francisco kallas för husdjurens Uber. Wag-appen gör det möjligt för husdjursägare att bland annat boka promenader och husdjurspassning från en tredje part, det vill säga en gigarbetare. Än så länge går bolaget med förlust och aktien är ner 65 procent sedan börsnoteringen i fjol. Marknadsvärdet ligger på 100 miljoner dollar.  

Chewy är Amerikas största onlineåterförsäljare inom husdjursrealterade produkter. Bland bolagets produkter finns exempelvis mediciner, mat och leksaker för husdjur. Chewy grundades 2010 och huvudkontoret ligger i Dania Beach, Florida. Bolaget har inte lyckats nå svarta siffror än och aktien är på ett års sikt ner 5 procent. Börsvärde ligger på 4,7 miljarder dollar. 

Freshpet, som producerar premiummat för hundar och katter, har ett börsvärde på 3 miljarder dollar. Bolaget grundades år 2006 och har sitt huvudkontor i New Jersey. I fjol förvärvade aktivistinvesteraren Jana Partners 10 procent av bolaget. Jana hävdar att Freshpet kan vara ett intressant förvärvsobjekt för en större aktör. På ett år är aktien ner 30 procent och företaget redovisar förluster på sista raden. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -