Svag börs, Alleima lyfter på rapporten

Börsen Stockholmsbörsen fortsatte nedåt omkring lunchtid på tisdagen. En handfull bolag har under dagen kommit med bokslutsrapporter och aktien i Sandvik-avknoppningen Alleima stack upp märkbart efter ökad rörelsevinst och organisk tillväxt. Rapportaktuella Hexagon gick åt andra hållet.

Strax innan 14-tiden hade OMXS30 backat 0,5 procent till 2.212 och aktier för nästan 8,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var Frankfurts DAX-index ned 0,2 procent medan CAC 40 i Paris sågs kring nollstrecket.

Inom storbolagsindexet OMXS30 sågs Hexagon i bottenskiktet, ned 3,2 procent. Mätteknikbolaget kom med fullständig rapport efter att ha meddelat vissa siffror under måndagen på grund av en incident kopplad till ett e-postkonto. Bolagets styrelse föreslår en utdelning per aktie på 0:12 euro per aktie för helåret 2022, vilket var i linje med Infronts analytikerestimat. Vidare guidar Hexagon för att komponentsituationen kommer vara löst framöver.

Nedåt gick det även för Astra Zeneca, med 3,3 procent. Aktien ser därmed ut att gå mot en sjunde negativ dag på följd.

Ericsson återfanns på förlorarsidan med ett tapp om 2,4 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för telekombolaget till sälj från neutral.

Samtliga storbanker sågs avancera, med uppgångar om 0,3-2,1 procent vardera. Bäst gick det för Swedbank, upp 2,1 procent, som också återfanns i toppen inom storbolagsindexet.

På grönt återfanns också H&M och Nibe med uppgångar om 1,1 respektive 0,9 procent.

Stålbolaget Alleima, tidigare Sandvik Materials Technology, kom under förmiddagshandeln med bokslutsrapport. Det justerade rörelseresultatet för det fjärde kvartalet hamnade på 555 miljoner kronor (353), med en justerad rörelsemarginal på 10,8 procent (9,0). Nettoomsättningen stärktes med drygt 31 procent till 5.159 miljoner kronor med en organisk försäljningstillväxt om 14 procent (2). Styrelsen föreslår en utdelning för helåret på 1:40 kronor per aktie.

Stålbolaget spår att efterfrågan på kort sikt förblir dämpad för de kortcykliska segmenten industri och konsument, särskilt i Europa och Nordamerika. Samtidigt pekar bolaget på att en stark orderbok, som förbättrades betydligt under det fjärde kvartalet, ger trygghet inför 2023. Alleima-aktien steg 9,1 procent.

Elekta var särskilt uppmärksammat. Enligt Dagens Industri har bolagets ir-avdelning strax före starten på den tysta perioden inför rapporten för tredje kvartalet haft individuella samtal med de analytiker som följer strålterapibolaget. Elekta-aktien var upp 5,4 procent.

Smart Eye var upp 0,5 procent trots att bolaget aviserat att teckningskursen i företrädesemissionen fastställts till 25:50 kronor per aktie, en rabatt om över 40 procent räknat mot måndagens stängningskurs.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt den kortsiktiga rekommendationen, på tre månaders sikt, för Sobi till behåll från köp. Sobi-aktien backade 2,5 procent.

Mips var ned 2,9 procent efter att Handelsbanken sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för hjälmteknikföretaget till underperform från market perform. Riktkursen är oförändrad på 400 kronor.

Analyshuset har även sänkt sin långsiktiga rekommendation för Dometic till market perform från outperform. Aktien var ned 3,8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -