Symrise: Smakar det så kostar det

Aktieanalys Tyska Symrise är ett av världens ledande bolag inom smaker, dofter, hållbara livsmedelsingredienser och djurfoder. Aktien är dyr men intressant på lång sikt.

Symrise kunder finns bland parfymtillverkare, mat- och dryckesproducenter, läkemedelsindustrin och producenter av kosttillskott, djurmat och hållbart fiskfoder.

Totalt har Symrise runt 6000 kunder. Bland kunderna finns allt från familjeföretag, dagligvarubutikernas egna märken, globala koncerner och regionala mattillverkare. Ingen enskild kund står för mer än 5 procent av Symrise omsättning.

2022 väntas Symrise ha omsatt 4,6 miljarder euro. Det innebär en ökning med 21 procent från året dessförinnan. I år spås omsättningen klättra till 4,85 miljarder euro.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 3 826 4 588 4 846 5 146
Rörelsemarginal 14,60% 13,30% 14,30% 15,00%
Vinst/aktie EUR 2,7 2,7 3,36 3,79
Utdelning EUR 1,02 1,19 1,25 1,33
Källa: Marketscreener        
         

Runt 60 procent av omsättningen kommer från försäljning av smaker som används i matindustrin i drycker, mejeriprodukter, tobak och i bakverk.

Cirka 40 procent av omsättningen kommer från dofter som används i kosmetikprodukter, hygienartiklar, tandvårdsprodukter och i rengöringsprodukter.

Drygt 30 procent av försäljningen sker i Europa, Afrika och Mellanöstern, 25 procent i Nordamerika, drygt 20 procent i Asien och 12 procent i Sydamerika.

Under de senaste åren har omsättningen främst ökat i tillväxtländer i Asien och Sydamerika.

Symrise har runt 30 000 produkter som tillverkas från 10 000 olika råvaror. Symrise räknar med att en människa i genomsnitt kommer i kontakt med bolagets produkter mellan 20–30 gånger varje dag.

Symrise är till exempel marknadsledare på vaniljsmak och särskilt naturlig vaniljsmak. Större delen av den naturliga vanilj som Symrise köper kommer från Madagaskar. Äter du en vaniljglass eller yoghurt med vaniljsmak är sannolikheten överhängande att denna skapats av Symrise.

Det fina med dofter och smaker är att kostnaden för att skapa smaken eller doften bara är någon enstaka procent av vad kostnaden för hela produkten är. Däremot är både lukt och smak extremt viktigt när kunderna ska köpa produkterna.

Symrise i dess nuvarande form bildades av svenska riskkapitalbolaget EQT år 2003 när de slog samman Haarman & Reimer som var ett dotterbolag till kemijätten Bayer och familjeföretaget Dragoco.

Haarman & Reimer i sin tur bildades redan 1874 och är kända för att ha varit först med att uppfinna konstgjord vaniljsmak gjord av granrötter. Det var en upptäckt som blev något av startskottet för hela smakindustrin.

Karl Reimer och Wilhelm Haarman

År 2006 tog EQT bolaget till Frankfurtbörsen. 2007 sålde EQT sina sista aktier i bolaget till kursen 17 euro. Marknadsvärdet på hela bolaget var då två miljarder euro.

Symrise äger knappt 70 procent av aktierna i lundabolaget Probi.

Symrise huvudkontor ligger i tyska Holzminden. Bolaget har kontor och produktion på över hundra platser i Europa, Afrika, Mellanöstern, USA och Sydamerika.

Sedan september 2021 ingå Symrise i det tyska storbolagsindexet DAX. I nuläget är Symrise det 33:e största bolaget på Frankfurtbörsen.

Symriseaktien bevakas av 22 analytiker. Tio av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 113 euro.

Hittills i år är Symriseaktien ner 4 procent. Sett över tolv månader är aktien ner lika mycket.

Symrise handlas till ett p/e-tal på 28 på årets förväntade vinst.

Rörelsemarginalerna ligger stabilt kring 15 procent. Vinsten per aktie väntas stiga med 25 procent i år.

Marknadsvärdet på hela bolaget är 13,4 miljarder euro.

Det som långsiktigt talar till Symrise fördel är att efterfrågan på smaker och dofter kommer att fortsätta öka i takt med ökat välstånd och växande medelklass. Till sektorns fördel ska också tilläggas att den är relativt oberoende av konjunkturen.

Värderingen är i högsta laget men den som söker en aktie att äga under lång tid och som är nästan konjunkturokänslig kan investera nu. En joker i sammanhanget är att bolaget saknar någon riktigt stor huvudägare, vilket gör det öppet för uppköp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Symrise AG Köp 95,33 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -