Placeras tretton utvalda fonder i april

Köptips När man minst anade det så kom det en global bankfrossa i mars. Men riskspridning betalar sig. Då Sverigefonder backade betydligt under mars har en global aktieindexfond klarat sig med en oförändrad avkastning under månaden. Placera adderar till en aktivt förvaltad globalfond.

Efter att det varit ränte- och inflationsfokus under inledningen på mars byttes det mot en bankfrossa som startade med en klassik bankrun i den Kalifornienbaserade nischbanken SVB. Spridningseffekten letade sig över Atlanten till Schweiz, ett land som är känt för sina diskreta banker med välutvecklad kapitalförvaltning.

Landets näst största bank, den uppenbart vanskötta och 167-åriga Credit Suisse som grundades av politikern Alfred Escher, gick i graven och fick en ny ägare efter massiva kunduttag. Ärkerivalen UBS:s övertagande satte hela den schweiziska folksjälen i gungning.

Det har varit en stor skillnad i avkastning under månaden på sektorbasis. På den globala aktiemarknaden har tre av tio sektorer backat. Mest motvind har det varit för finanssektorn som till stor del innehåller banker som har varit i epicentrum för oron på finansmarknaden.

Näst sämsta sektor är energisektorn som var fjolårets bästa sektor. Även råvarusektorn har backat marginellt under månaden.

Teknik och telekommunikation har stigit rejält med 7,8 respektive 6 procent. Den senaste månadens räntefall anses vara en av de drivande faktorerna till uppgången för de båda sektorerna.

Trots att riskviljan sjunkit betydligt och oron stigit både på ränte- och aktiemarknaden under mars, har hälften av Placeras utvalda fonder lyckats leverera positiv avkastning. Det visar värdet av diversifiering.

Sämsta fond under månaden är PLUS Småbolag Sverige Index som backade 4,5 procent. På andra sidan med högst avkastning är Länsförsäkringar Japan Index med en avkastning på 3,3 procent.

Teknikfonden Fidelity Global Technology Fund har också presterat över 3 procent under månaden. Fonden har levererat stora uppgångar det senaste halvåret och hör till en av de bästa teknikfonderna det senaste året.

Lite överraskande hittar vi Länsförsäkringar USA index som en av månadens bästa aktiefonder. Den har i skrivande stund avkastat dryga 2 procenten. Under det senaste halvåret har Europafonder utklassat USA-fonder men den senaste månaden har vi sett ett tydligt skifte då indexfonden Storebrand Europa har nollavkastning.

Listans enda tillväxtmarknadsfond, Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets A som investerar i små- och medelstora bolag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar på tillväxtmarknader, ökat med 2 procent i värde.

Jag adderar till en fond inför april och breddar globalfondsvalet på listan. Jag tar in den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity. Fonden är en gammal Placera-favorit som haft en tuff period de senaste två åren. Men tidigare har den levererat en mycket bra riskjusterad avkastning.

Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har vid rätt marknadsförutsättningar lyckats riktigt bra. Vi på Placera tror att marknadssentimentet allt mer kommer att uppskatta tillväxtbolag när nu centralbankernas räntecykel börjar nå sin topp.

Kristian Heugh

Investeringsprocessen är fundamental och analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont.

Fokus är lönsamma företag med ett marknadsvärde större än 1 miljard dollar med bra likviditet. Bolagen ska vara ledande inom ett tillväxtområde som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna.

Förvaltaren föredrar bolag med en ökande vinsttillväxt och en dominerande marknadsposition på sin marknad och som gärna har starka nätverkseffekter och höga marginaler. Bolagen ska gärna återinvestera sitt fria kassaflöde i verksamheten före utdelning och företagsköp.

Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i bolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Kristian Heugh har historiskt lyckats riktigt bra med förvaltningen och ständigt klått fondkategorin med bred marginal, men de två senaste åren har fonden underpresterat betydligt. Det tyvärr inte ett ovanligt fenomen vid aktiv förvaltning.

Men det senaste halvåret är avkastningen i toppen på Morningstars fondkategori Global, Tillväxtbolag.  Det avspeglar sig också i årets avkastning. Är vi nu närmare en global räntetopp så finns det bra förutsättningar att den här typen av tillväxtorienterade fonder gynnas. 

Jag ser den tillväxtinriktade globalfonden som ett bra komplement till listans andra globalfond Storebrand Global Multifactor som fångar upp små- och medelstora värdebolag med hög direktavkastning.

Den årliga avgiften landar på 1,6 procent, vilket är lite högre än kategorisnittet. Fonden har total rating på tre stjärnor hos Morningstar, men i takt med den ökade prestationen bör fondbetyget öka på sikt. 

För den som vill botanisera själv på listan över rekommenderade fonder finns det olika risknivåer.

Tror du att det positiva börsklimatet håller i sig och känner att du vill öka risken i fondportföljen, så hänvisar jag till övriga fonder med högst risk. Det finns ytterligare sju fonder till inom det segmenten högst att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering, så erbjuder listans tre blandfonder en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag fortsatt räntefonden IKC Avkastningsfond med listans lägsta risk.

HÖGRE RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

PLUS Småbolag Sverige Index: Fonden följer Carnegie småbolagsindex som är det mest använda bland Sveriges småbolagsförvaltare

Länsförsäkringar Japan indexnära: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

MS INVF Global Opportunity A: Det är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra, men haft två riktigt dåliga år som nu ser ut att vända.   

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Storebrand Europa A SEK: Är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer Storebrands standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets A: Huvudfokus är på små- och medelstora bolag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar och är noterade på tillväxtmarknader eller andra börser, förutsatt de har en stor del av verksamheten i tillväxtmarknader. Jens Barnevik letar efter hållbara bolag med bra historik och en beprövad affärsmodell. Bolagen ska erbjuda en bra långsiktig tillväxt till ett rimligt pris.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 553,02 -
PLUS Småbolag Sverige Index Köp 169,90 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 149,00 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 648,05 -
MS INVF Global Opportunity A Köp 944,82 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 171,43 -
Storebrand Global Multifactor A SEK Köp 149,68 -
Storebrand Europa A SEK Köp 197,92 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 142,98 -
AMF Balansfond Köp 349,32 -
Atlant Opportunity Köp 1 347,62 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 877,40 -
IKC Avkastningsfond Köp 131,32 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -