Aktierna med stora insynsaffärer

Börs Fredrik Lundberg, Stefan Persson och Percy Nilsson har tankat, medan flera andra insynspersoner har stått på säljsidan de senaste veckorna. Placera går igenom hur insiders agerar just nu på Stockholmsbörsen.

Att H&M:s storägare Stefan Persson köper fler aktier i klädjätten och att Fredrik Lundberg är aktiv i några av bolagen kring Industrivärdensfären så snart rapportperioden är avklarad är två av börsens minst överraskande händelser.

Den senaste månaden är inget undantag. Insynsstatistiken i Holdings visar att det är just Stefan Persson som har stått för de största nettoköpen då han ökat sitt och familjens innehav i H&M med närmare 800 miljoner kronor under perioden.

Fredrik Lundberg å sin sida har fyllt på i Industrivärden med närmare 300 miljoner kronor samt i Sandvik för styvt 200 miljoner. Industrivärden har samtidigt köpt mer i sina befintliga innehav i både Handelsbanken och Volvo.

I tabellen nedan har vi listat de femton bolagen där de största nettoköpen respektive största nettoförsäljningarna har skett den senaste månaden.

Insynsaffärer senaste månaden  
Femton största nettoköpen… Nettoköp, Mkr
H&M 779
Industrivärden 291
Handelsbanken 261
Sandvik 202
Volvo 200
Svenska Nyttobostäder 194
EQT 171
Akelius Residential Property 32
Doxa 27
Bactiguard Holding 25
Cloetta 22
Sobi 17
Essity 16
Avanza Bank Holding 14
SkiStar 13
…och nettoförsäljningarna Nettoförs. Mkr
Hemnet Group -349
Volati -300
Evolution -152
Storskogen Group -60
NCAB Group -50
Opter -41
Teqnion -35
Hanza -30
Boozt -28
Cibus Nordic Real Estate -21
Bonesupport -16
AstraZeneca -12
Copperstone Resources -10
Nischer Properties -7
Invisio -7
Källa: Holdings  

 

Utöver ovan nämnda bolag så sticker några andra också ut storleksmässigt på köpsidan. I Svenska Nyttobostäder har storägaren och styrelseledamoten Joakim Alm ökat sitt ägande via bolaget Bostadsnytta i Sverige och i EQT har Jean Eric Salata, chef för enheten BPEA, fortsatt att köpa friskt.

En mindre men intressant affär har också skett i Doxa, det före detta dentalbolaget som nu är inriktat på fastighetsinvesteringar och som har lagt ett bud på Serneke. Det är storägaren Percy Nilsson, via bolaget Malmö Bra Bostad, som ökar sitt ägande med motsvarande 20 miljoner kronor och går upp till knappt 17 procent vilket är hack i häl på den andra storägaren Greg Dingizian.

Malmöprofilen Percy Nilsson

Bland de stora försäljningarna den senaste månaden sticker Hemnet, Volati och Evolution ut. I Hemnets fall är det styrelseledamoten Pierre Siri som sålt drygt två tredjedelar av sitt aktieinnehav och kammar hem knappt 350 miljoner kronor.

I Industrigruppen Volati är det de två grundarna Karl Perlhagen och Patrik Wahlén som sålt en mindre del av sina innehav, motsvarande 250 respektive 50 miljoner kronor. Kasinobolaget Evolutions storsäljare är styrelseledamoten Joel Citron som sålt för strax över 150 miljoner kronor.

Storskogen är ett annat bolag där en styrelseledamot säljer en mindre del av sitt innehav. Det är Alexander Bjärgård som höstar hem lite mer än 60 miljoner kronor på sin försäljning, den första avyttringen sedan bolagets grundande 2012 enligt vad han uppger till Nyhetsbyrån Direkt.

I tabellen nedan har vi listat vilka personer eller bolag som står bakom de stora köpen och försäljningarna den senaste månaden.

Stora köpare… Bolag Nettoköp, Mkr
Stefan Persson och familj H&M 779
Fredrik Lundberg* Industrivärden 291
Industrivärden Handelsbanken 261
Fredrik Lundberg* Sandvik 202
Industrivärden Volvo 203
Bostadsnytta i Sverige Svenka Nyttobostäder 194
Jean Eric Salata EQT 159
Akelius Apart. Ltd Akelius Resid. Prop. 32
Tomenterprise Public Cap. Bactiguard 24
Malfors Promotor Cloetta 21
Malmö Bra Bostad  Doxa 20
Bo Jesper Hansen Sobi 17
ACapital Sweden Skistar 13
Suzanne Donohoe EQT 12
     
…och stora säljare Bolag Nettoförs, Mkr
Pierre Siri Hemnet Group -349
Karl Perlhagen Volati -250
Joel Citron Evolution -153
Bas Capital AB Opter -61
Alexander Murad Bjärgård Storskogen Group -61
Patrik Wahlén Volati -50
Gogoy AB NCAB Group -35
Vixar AB Teqnion -35
Ferd AS Boozt -26
Livränteanstalten Hereditas Cibus Nordic Real Estate -21
Erik Stenfors Hanza -20
Emil Billbäck Bonesupport -15
Martin Magnusson NCAB Group -15
Aradhana Sarin AstraZeneca -15
Lars Åkerblom Hanza -10
Källa: Holdings    
*Privat och via bolag    

 

Ett par vd-försäljningar i tabellen är värda att kommentera närmare. Erik Stenfors på Hanza har sålt aktier för 20 miljoner kronor och Bonesupports vd Emil Billbäck för 15 miljoner, vilket i båda fallen uppges vara kopplat till att finansiera deltagandet i nya incitamentsprogram.

Bland övriga vd-avyttringar som hamnar utanför tabellen storleksmässigt men som sticker ut kan nämnas en försäljning på 6 miljoner från Addtechs vd Niklas Stenberg och 2,1 miljoner från Ola Ringdahl, vd på Lindab. Den senare är enligt säljaren en förberedelse för att delta i ett kommande optionsprogram.

Större vd-köp, vilket är en välkommen signal, finns det också en hel del exempel på. Magnus Groth på Essity har lastat in 3,7 miljoner kronor, Giles Palmer på Cint har gått in med 10 miljoner, Collectors Martin Nossman med 2,4 miljoner och Andrés Rubio på Intrum med 2,5 miljoner.

Även i Hoist, Bioarctic, Scandi Standard, Mekonomen, Svolder och Billerud har vd:arna köpt aktier för minst en miljon kronor senaste månaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -