Köpvärda fonder i mars - så gick det

Utvärdering USA-börserna och teknikaktier står i en egen klass det senaste halvåret. Det visar Placeras utvärdering av fondvalen inför mars.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför mars 2023.

USA-börserna sticker ut som halvårets vinnare, även om augusti månad bjudit på negativ avkastning. Nasdaqbörsen har stigit närmare 28 procent och en bred USA-indexfond har avkastat 20 procent mätt i svenska kronor.

En bred global indexfond som till drygt 60 procent består av USA-bolag har haft en bra utveckling. Avkastningen landar på närmare 17 procent i avkastning. Det är bättre än Europabörserna och ett brett tillväxtmarknadsindex som det senaste halvåret stigit runt 9 procent vardera mätt i svenska kronor.

Men spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna. De latinamerikanska börserna har stigit 20 procent. Samtidigt har avkastningen för tillväxtmarknadernas största land Kina backat med runt 6 procent.

Stockholmsbörsen har haft det kämpigare det senaste halvåret och sommaren har varit särskilt tuff. Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag har negativ avkastning på 3 procent.

Stockholmsbörsens 30 största och mest likvida bolag har klarat sig bättre med en oförändrad avkastning. Kämpigast har det varit för svenska småbolag som backat drygt 3 procent.

valutamarknaden har de två stora valutorna US dollar och euron stigit i värde mot den svenska kronan.

Euron har stärkts med närmare 7 procent i värde mot kronan det senaste halvåret. Samtidigt har dollarn stigit med beskedliga 4 procent till 10,89 mot svenska kronan. Det stärker avkastningen för både USA- och globalfonder samt Europafonder.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond 2,4% 3,5%
Länsförsäkringar USA Indexnära 20,6% 16,4%
Länsförsäkringar Japan Indexnära 11,0% 13,8%
PLUS Småbolag Sverige Index -9,5% -9,3%
Storebrand Europa A SEK 9,2% 8,4%
Swedbank Robur Small Cap EM A 14,4% 13,9%
Atlant Opportunity 0,8% NA
Storebrand Global Multifactor A 9,5% 8,6%
Spiltan Aktiefond Stabil -3,8% -2,0%
Carnegie Strategifond A 0,3% 3,6%
Fidelity Global Technology Fund 19,4% 18,8%
IKC Avkastningsfond 1,0% 1,7%
Källa: Morningstar 270623    

 

Jag genomförde inga fondbyten inför mars. Spridningen mellan fondernas avkastning varierar i vanlig ordning och spänner från hela minus 9,5 procent till närmare 21 procent. Fem av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

Högst avkastning det senaste halvåret har inte överraskande listans USA-fondsval. Länsförsäkringar USA Indexnära har haft en stark period och stigit med närmare 21 procent. Det räckte för att klå kategorisnittet för liknande fonder.

Teknikfonden Fidelity Global Technology har näst högst avkastning med 19,4 procent i spåren av årets AI-rally. Fonden har lyckats bra och avkastningen är bättre än kategorisnittet av liknanden fonder.

Tredje högsta avkastning har Swedbank Robur Small Cap EM A. Fonden som togs in i januari och har avkastat drygt 14 procent samtidigt som fondkategorin avkastat drygt 13 procent.

Europafondsvalet Storebrand Europa A SEK har avkastat 9 procent i svenska kronor med en klar valutamedvind. Fonden har lyckats bättre än snittet av Europafonder under perioden.

Listans två blandfondsval Carnegie Strategifond och AMF Balansfond har båda haft en tung period. Båda fonderna har avkastat sämre än fondkategorin.

Länsförsäkringar Japan index har presterat lite sämre än fondkategorin, men har listans femte högsta avkastning på 11 procent.

Listans Sverigefondsval Spiltan Aktiefond Sverige har lyckats sämre än snittet för Sverigefonder. Även PLUS Småbolag Sverige Index har backat mest av alla fonder under perioden. Avkastningen landar på minus 9,5 procent, men fonden har samtidigt precis klarat sig marginellt bättre än fondkategorisnittet svenska småbolagsfonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har fortsatt att klå fondkategorin.

Lågriskhedgefonden Atlant Opportunity som har större frihetsgrader att agera med på räntemarknaden har också ökat i värde med 0,8 procent det senaste halvåret.

Placeras lågriskalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har stigit med 2,5 procent, vilket är sämre än kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -