Trots turbulens – spararna ratar stabila aktier

Aktier Stockholmsbörsen surnade till rejält under augustis början, men avslutar med viss återhämtning och verkar landa på en nedgång runt 4 procent. Avanzas kunder säljer banker och köper rapportbesvikelser.

Med det har börsuppgången för året närmare halverats till 6 procent. Turbulensen, särskilt på den svenska marknaden, får spararna att nettosälja aktier till fördel för fonder.

”Aktiehandelns köpsida präglas dels av slutspurten på rapportperioden, dels av bolag vars aktiekurser sjunkit till attraktiva nivåer samtidigt som säljsidan domineras av bankaktier”, säger Felicia Schön, privatekonom Avanza.

Felicia Schön

Börsutvecklingen i augusti fick en tuff start när USA:s sänkta kreditbetyg överraskade marknaden och blev starten på en rejäl rekyl för såväl den amerikanska som den svenska börsen. Rekylen späddes på av den fortsatta ränte- och lågkonjunktursoron som präglar börserna. I USA förväntar man sig att Fed är klara med räntehöjningarna och i Sverige är minst en räntehöjning till inprisad.

”Trots det fortsätter centralbankerna vara något pessimistiska, vilket oroar marknaderna”, säger Felicia Schön.

Under augusti köper aktiespararna främst Investor, Nibe och Tele2.

Investor A toppar köplistan för andra månaden i rad, vilket fortsatt beror på att A-aktien handlas till en lägre kurs än B-aktien, en trend som hållit i sig sedan juni. Värmepumpsbolaget Nibe seglar upp på andra plats, sannolikt till följd av ett kraftigt fall efter en delårsrapport som inte nådde förväntningarna.

”Med det har Nibes värdering kommit ned till nivåer som aktiespararna verkar se som ett attraktivt köpläge. Därtill verkar de fortsatt se betydande köpläge i Tele2 som utöver sin höga utdelning även har sjunkit till historiskt låg värdering”, säger Felicia Schön.

Låg värdering är det dock inte att tala om för NVIDIA:s aktie som trots ett tresiffrigt P/E-tal fortsätter stiga, bara i år är aktien upp 234%.

”Förväntningarna inför bolagets rapport under månaden var skyhöga vilket sannolikt ledde till många fingrar på köpknappen, och köparna lär inte ha blivit besvikna av resultatet som levererades”, fortsätter Felicia Schön.

Profilklädesbolaget New Wave rasade på rapport samt flaggade för lägre tillväxt framöver, men aktiespararna verkar se en uppsida och köper aktier i fallet. Ett liknande mönster ser vi i aktier som Securitas och Hexatronic som av analytiker tippats som aktier med potential.

”Investmentbolaget Kinnevik, som nu har historiskt hög substansrabatt, köps också av aktiespararna som inte är sena på att ta vara på tillfället”, säger Felicia Schön.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -