Visionen: Så vill de få bort tobak en gång för alla

ANNONS Att vara det bästa alternativet till tobak – genom alternativa nikotinprodukter. Det är målet för Harm Reduction Group, Nordens snabbast växande aktör inom bland annat e-cigaretter och vitt snus.

Här berättar vd Marius Arnesen hur det ska bli verklighet.

Vad innebär Harm Reduction för dig?

”Det är ett steg på vägen mot ett liv utan beroende och ett betydligt mindre riskfyllt alternativ till skadliga tobaksprodukter. Harm Reduction är en metod och på många sätt en attityd för att minska riskerna och skador av tobaksanvändning.”

Varför är det så viktigt att få bort tobaken?

”Uppskattningsvis är hela 1,1 miljarder människor i världen rökare. Samtliga industriländer har satt ett mål att bli cigarettfria inom ett par år – flera har till och med satt ett datum för när målet ska ha uppnåtts. Men det är inte nikotinet i sig som är den stora faran, utan tobaken. Tobaksrökning orsakar dagligen stora hälsoproblem i världen. Tobaksbaserad cigarettrök innehåller drygt 7000 kemikalier, varav minst 250 är giftiga och 69 stycken orsakar cancer och andra sjukdomar.”

Är det inte bättre om alla bara slutar röka helt?

”Vi skulle helst se att alla bara slutade och levde ett liv fritt från tobak och beroende, men det är önsketänkande. Att sluta röka är krävande och väldigt många får återfall. Här kan nya tobaksfria produkter fungera som en alternativ väg när befintliga vägar har prövats utan resultat.

Vilken roll kan Harm Reduction Group spela där?

”Flera hundratusen svenskar snusar och röker cigaretter fortfarande. Vår vision är de ska få en tobaksfri vardag genom att erbjuda dem ett hälsosammare alternativ. Att de faktiskt förlänga livet och minska risken för tobaksrelaterade sjukdomar bara genom att byta produkt.”

”Vi började med alternativ till tobak redan 2013 och var då ganska ensamma om att tro på en framtid inom kategorin. Nu inser fler och fler att tobak hör till historien, så tiden har gett oss rätt. I dag är vi Nordens snabbast växande företag inom det rökfria segmentet och en stark aktör i den stora förändringen som pågår just nu. Vi är börsnoterade på Spotlight Market under namnet NOHARM och är det enda bolaget som finns att investera i där det här är kärnverksamheten.”

Hur ser utvecklingen ut för bolaget?

”Sedan vi grundades har omsättningen ökat med närmare 50 procent varje år. Men vi är fortfarande ett tillväxtföretag med en tydlig ambition att bli den dominerande aktören inom det rökfria segmentet, ett segment som hela tiden tar andelar från tobaksindustrin. För att tillgodose de många önskemål och behov som finns hos dagens rökare erbjuder vi ett brett och ständigt växande utbud av tobaksfria produkter i olika kategorier och prisbilder.”

Läs mer om Harm Reduction Group här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -