Börsen kvar kring noll, Billerud vinnare

Börsen Stockholmsbörsen handlades svagt kring noll efter lunchtid på tisdagen. Billerud steg efter höjda rekommendationer, medan gamingbolaget Starbreeze backade inför spelsläpp.

Omkring klockan 13.30 stod storbolagsindexet OMXS30 kring 0,0 procent till nivån 2.186. Aktier för 3,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-terminen nära nollan och franska CAC40 var upp 0,3 procent.

Inom OMXS30 var Sinch starkast med en uppgång på 5 procent medan Nibe gick tyngst med en nedgång om 1,8 procent.

Det finländska IT-tjänsteföretaget Tietoevry har sänkt sina utsikter för helåret 2023. Prognosen för den organiska tillväxten sänks till 4 procent, jämfört med tidigare prognos som var 5-7 procent och den justerade ebita-marginalen väntas nu uppgå till 12,6-13,0 procent. Den tidigare prognosen var 13,0-13,5 procent.

Bakom prognossänkningen ligger en kortsiktigt svagare efterfrågan under blandade marknadsförhållanden med ekonomisk osäkerhet. Finanschef Tomi Hyryläinen sade till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget successivt har märkt av en svagare efterfrågan inom vissa segment av verksamheten, men att det inte handlar om någon dramatisk nedgång i hela marknaden.

Aktien sjönk 1,4 procent.

Stora Enso meddelade under måndagskvällen att Annica Bresky lämnar vd-jobbet på bolaget med omedelbar verkan "för att anta nya utmaningar utanför bolaget". Hon ersätts av styrelseledamoten Hans Sohlström. Aktien backade 2,1 procent.

Forskningsbolaget Guard Therapeutics meddelade övergripande resultat för Akita-studien i fas 2 som visar en klinisk relevant förbättring i sekundära effektmått jämfört med placebo. Resultaten från studien uppges ge ett tydligt stöd för avancemang av det kliniska utvecklingsprogrammet. Aktien rusade 187 procent.

Electrolux backade nära 1 procent efter att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för vitvarubolaget till behåll från köp.

Jefferies International har höjt sin rekommendation för förpackningstillverkaren Billerud till köp från behåll. Riktkursen höjs till 105 från 95 kronor.

Även Danske Bank Markets har höjt sin rekommendation för Billerud till köp från behåll och lyft riktkursen till 105 från 95 kronor. Aktien steg 7,8 procent till 93:84 kronor.

Gamingbolaget Starbreeze var ned 8,5 procent. Under måndagen präglades early access-lanseringen av det emotsedda spelet Payday 3 av problem. Gamingbolaget självt känner sig tryggt med att den officiella lanseringen på torsdag kommer att gå bra.

"Det som kommit ut negativt i media är en artikel som lyft upp att vi hade nätverksproblematik, men jag tror att vi hade 30 sekunder med serverproblematik i går", sa Starbreeze finanschef Mats Juhl till Nyhetsbyrån Direkt.

Cancerdiagnostikbolaget Biovica stiger 15,5 procent. Bolaget har tecknat ett kommersiellt avtal med en amerikansk vårdgivare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -