Femton köpvärda aktier i december

Köptips November höll vad månaden brukar lova och bjöd på rejäla kursuppgångar. Vi hoppas på mer av samma vara i december och gör ett fåtal byten inför årets sista månad.

Det var på tiden. Efter fyra raka minusmånader i Stockholm blev november en efterlängtad plusmånad och det med besked.

Den historiskt sett starka börsmånaden levde upp till traditionen och bjöd på en uppgång med hela 9 procent. Det är den bästa månaden sedan juli i fjol när börsen studsade upp tillfälligt efter en dyster vår.

Även internationellt blev november ett ljus i börsmörkret med S&P 500 i USA upp 9 procent och teknikindexet Nasdaq Composite med hela 11 procent.

Värderingar som har kommit ned i kombination med bättre inflationsstatistik och centralbanker som har avstått från nya räntehöjningar är tunga förklaringar till att köparna har återvänt. Att kvartalsrapporterna var hyggliga både i USA och Europa och att blickarna nu riktas mot nästa kalenderår ger också understöd till en försiktig optimism.

Som alltid efter en kraftig rörelse åt ett håll finns dock risken för en motreaktion. Volatilitetsindexet vix är nere på ovanligt låga nivåer och det samlade investerarhumöret är uppe på nivån ”Greed” i CNN:s Fear & Greed Index. En mindre börsrekyl skulle inte komma som en överraskning.

November blev även en riktigt stark månad för många av bolagen på vår aktielista. Nykomlingen H&M fick exempelvis en rivstart och sköt iväg med drygt 12 procent, trots att en utdelning har dragits under månaden. Klädsektorn har piggnat till generellt och aktieåterköp och insynsköp talar också för aktien som har fått flera rekommendationshöjningar från analytikerhåll de senaste veckorna.

Andra aktier som har stigit tvåsiffrigt är Volati, Disney, Fagerhult, Thermo Fisher och Balco och som listan nedan visar ligger många andra aktier hack i häl med fina uppgångar. Till och med Skanska som inledde månaden i motvind efter en rapportbesvikelse har jobbat sig upp sig upp på plus igen, medan Rejlers och Loomis är de enda två aktierna som backat.

Så gick det för aktiefavoriterna i november

Inför december, även det en historiskt sett bra börsmånad, är vi försiktigt positiva kring att humöret ska hållas uppe om än inte i samma sprudlande form som i november. Vi gör därför bara ett fåtal förändringar på listan.

Ett bolag som vi plockar ut från är belysningsföretaget Fagerhult som har varit med sedan i mars. Aktien har stigit med 30 procent sedan rapporten i slutet av oktober och den långsiktiga potentialen är fortsatt intressant, men vi tror att andra aktier kan prestera bättre den närmaste tiden.

Disney får också lämna med samma motivering; bra betalt för en bra rapport men bättre möjligheter på annat håll. Även Monster som har gjort ett bra jobb som defensiv spelpjäs får lämna.

In kommer Björn Borg som gör comeback efter att ha bjudit oss på en härlig resa förra vintern när aktien senast var med på listan. En bra rapport och sansad värdering bådar gott och tajmingmässigt så är december inte bara en stark kalsongsäsong utan även en månad där Borg-aktien brukar lyfta.

In kommer också Prologis. Räntetoppen är sannolikt nådd vilket gynnar fastighetssektorn och Prologis är världens största ägare och utvecklare av logistikfastigheter.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i december

Ellinor Beckett

Essity

Sjunkande priser på insatsvaror och ökad försäljning av högmarginalprodukter var två av anledningarna till att Essity kom in på månadens aktier-listan. Senaste kvartalsrapporten visade att ifrågasatte vd:n Magnus Groth lyckats med just det. Härom veckan kom ännu ett exempel på att man ser över ännu en försäljning av de inte så lönsamma torkpappersprodukterna.

Handelsbanken

Handelsbanken har stigit närmare 6 procent senaste månaden, men är fortfarande billig på p/e 7. Jag hoppas på en trigger, såsom extrautdelning eller återköpsprogram, och medan jag väntar tar jag direktavkastningen på 5,5 procent.

Rejlers

Rejlers aktie har fått en del stryk när marknaden vänder konsulterna ryggen i sämre tider. Kanske lite väl mycket? En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter. Vd Viktor Svensson har lyckats höja debiteringsgraden, pressa kostnaderna samt växa organiskt och genom förvärv de senaste åren och flera ur familjen Rejler återfinns i ägarlistan. Dessutom köper vd kontinuerligt mer aktier, så också denna månad.

Martin Blomgren

Björn Borg

Bra fart i den egna e-handeln och hos nätåterförsäljarna tillsammans med en högre bruttomarginal gladde i senaste rapporten. Med återhållsamma reor, stabilitet i underklädessegmentet och potential för mer tillväxt inom sportkläder tror vi att det finns mer att hämta i Björn Borg trots ett motigt klimat för många konsumentbolag.

Läs Placeras rapportkommentar här.

H&M

Klädjätten H&M har gått igenom en tuff period och nu är siktet inställt på en rörelsemarginal på 10 procent nästa år. Senaste rapporten var ett steg i rätt riktning men aktiemarknaden vågar inte tro att målet ska uppnås. Vi ser hyggliga odds för att man överraskar positivt och aktien får även stöd av kontinuerliga återköp och insynsköp.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Securitas

Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och rapporterna har visat både bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig. I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp – en hög skuld till trots.

Pekka Kääntä

Loomis

Kontanthanteraren Loomis fortsätter att växa och bolaget är en pålitlig utdelare som värderas försiktigt. Marginalerna i senaste rapporten var en besvikelse men det berodde delvis på engångsposter. Vi satsar på att kursreaktionen på rapporten var överdrivet negativ och på att oron för kontanternas död i den globala ekonomin är överdriven.

Scandi Standard

Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men i grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ytterligare ett steg i rätt riktning.

Läs Placeras analys här.

Karl Lans

McDonald´s

Snabbmatskedjan McDonald's senaste rapport var starkare än väntat. Försäljningen i jämförbara restauranger steg med 8,8 procent under kvartalet. Snabbmatsjätten McDonald's har lyckats skapa en stark gemenskap av franchisetagare som ständigt ger nya idéer och innovationer till moderbolaget. Det har bidragit till att hålla varumärket aktuellt och tillväxten god.

McDonald's utmärker sig med skalfördelar inom reklam och andra områden, vilket ger dem strukturella fördelar gentemot sina konkurrenter. Det är en aktie som passar i långsiktiga depåer.

Läs Placeras analys här.

Prologis

Prologis är världens största logistikfastighetsbolag. Varje år passerar varor motsvarande 2,8 procent av världens totala BNP Prologis logistiklokaler. Andelen i USA är 36 procent av BNP. Prologis är USA:s klart största logistikfastighetsägare. Totalt äger Prologis logistikfastigheter med en sammanlagd yta på 114 miljoner kvadratmeter i 19 länder. Största kunderna till Prologis är Amazon, Home Depot och Fedex. Prologis är också aktiva i Sverige.

Thermo Fisher

Thermo Fisher Scientifics senaste rapport var i linje med förväntan. Det som fick aktien på fall tidigare var att bolaget valt att sänka sin helårsprognos med hänvisning till den makroekonomiska miljön.

Detta till trots är Amerikanska Thermo Fisher Scientific en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Vi anser att aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer och särskilt i de som vill ha exponering mot life sciences och diagnostik. Aktiens relativt svaga utveckling till följd av tillfälliga faktorer ger ett bra köptillfälle.

Läs Placeras analys här.

Ludvig Löngårdh

Balco

Balkongtillverkaren Balco Group har kommit ner ordentligt sedan toppen 2022. I princip all försäljning kommer från renovering vilket bör bidra till en viss stabilitet. Bostadsrättsföreningar, oftast äldre med generellt bättre ekonomi, är den största kundgruppen. Vi tror det kan vara köpläge för den som vågar ta lite risk och hålla aktien i ett par år.

Läs Placeras aktieanalys här.

Volati

Industrigruppen Volati har en bra avkastning på kapitalet och värderingen ser attraktiv ut. Vissa delar av koncernen har det motigt medan andra tuggar på bra. Trots att den senaste rapporten var under förväntningarna tror Placera det kan vara ett fint köpläge för den långsiktige investeraren.

Daniel McPhee

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard sjunker från rekordnivåer går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik.

Lägre priser inom bland annat massa och ved sänkte förväntningarna på SCA under inledningen av året. Aktien har presterat väl sedan halvårsskiftet men har fortsatt bra förutsättningar att skapa avkastning framöver.

Skanska

Byggsektorn är av naturliga skäl ratad, vilket även har satt avtryck i byggaktierna och Skanska tog en rejäl smäll på den senaste rapporten där nedskrivningar sänkte resultatet och orderingången var lägre än analytikernas förväntningar. Men aktien har hämtat sig och bolaget har med sin balansräkning bra möjligheter att rida ut stormen och visa på bättre resultat när byggandet tar fart igen.

Skanska har senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och stora ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Aktiemarknaden är skeptisk vilket visar sig i relativt låga multiplar och en direktavkastning på nästan 5 procent. Om vi på allvar börjar se räntetoppar och lägre materialpriser bör det vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Essity B Köp 262,50 -
Handelsbanken A Köp 99,40 -
Rejlers B Köp 114,00 -
Björn Borg Köp 42,60 -
Hennes & Mauritz B Köp 167,90 -
Securitas B Köp 94,44 -
Loomis Köp 278,60 -
Scandi Standard Köp 56,00 -
McDonald's Köp 281,84 -
Prologis Köp 114,93 -
Thermo Fisher Scientific Köp 495,76 -
Balco Group Köp 40,65 -
Volati Köp 98,70 -
SCA B Köp 155,85 -
Skanska B Köp 168,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -