Bra köpläge för den långsiktige

Aktieanalys Amerikanska Thermo Fisher Scientific är en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Aktien står och stampar och för den långsiktige ger det ett bra köpläge.

Thermo Fisher erbjuder en omfattande portfölj av produkter och tjänster som sträcker sig från avancerad laboratorieutrustning och diagnostiska lösningar till specialkemikalier, reagenser och programvara för forskning och analys.

Thermo Fisher tillverkar laboratorieutrustning och instrument som används för att utföra forskning och analyser inom områden som molekylärbiologi, kemi, fysik och materialvetenskap.

Det inkluderar spektroskopiinstrument, mikroskop, kromatografisystem, termocyklar för PCR, automatiserade analysplattformar och mycket mer.

Företaget säljer kemikalier, reagenser och förbrukningsvaror som behövs för laboratoriearbete.

Bolagets diagnostiska instrument används för att identifiera sjukdomar, övervaka patienthälsa och utföra genetiska och molekylärbiologiska tester.

Företaget har även programvarulösningar som stödjer dataanalys, experimentplanering och hantering av vetenskapliga data.

Helåret 2023 väntas bolaget omsätta 44 miljarder dollar.

Sett till hela omsättningen står laboratorieutrustningsdelen för 50 procent. Life Sciences-delen för 30 procent och diagnostikinstrument för 15 procent.

Geografiskt sett genereras drygt 50 procent av omsättningen i USA. Europa står för en fjärdedel och Asien exklusive Kina står för 10 procent medan omsättningen i Kina utgör 9 procent av totalen.

År 2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 44 915 43 954 46 910 50 448
Rörelsemarginal 24,50% 23,10% 23,80% 24,50%
VPA/ USD 17,60 16,20 19,90 23,50
Utdelning/ EUR 1,20 1,34 1,44 1,51
Källa: Marketscreener        
         

Thermo Fisher Scientific grundades ursprungligen 1902 som Thermo Electric Instrument Company i Massachusetts i USA.

Under de tidiga åren specialiserade sig företaget på att utveckla och producera olika typer av mätinstrument och apparater för temperaturmätning och kontroll. Denna tidiga inriktning på vetenskaplig utrustning lade grunden för företagets framtida inriktning på laboratorieutrustning och tjänster.

Med åren växte bolaget genom förvärv och innovation. Största förändringen kom 2006 när Thermo Electron och Fisher Scientific slogs samman för att bilda det som till stora delar i dag är Thermo Fisher Scientific även om bolaget fortsatt expandera även efter detta.

Senaste kvartalsrapporten var något svag. Det som framför allt låg bakom var sämre utveckling i Kina, svag makro och minskade covidrelaterade intäkter.

Under det senaste året har Thermo Fisher-aktien backat 12 procent. Sett över tre år har aktien stigit 29 procent.

Aktien bevakas av 27 analytiker. 20 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 627 dollar. Det indikerar en uppsida på 16 procent från nuvarande nivå.

Thermo Fisher Scientific är en gigant som spelar en betydande roll inom de globala vetenskapliga och medicinska disciplinerna.

Thermo Fisher har till exempel bidragit till framsteg inom områden som genetik, proteomik, farmaceutisk utveckling och diagnostik.

Med sitt marknadsvärde på 208 miljarder dollar placerar sig företaget på plats 47:e bland världens största bolag.

Placera anser att Thermo Fisher-aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer och särskilt i de som vill ha exponering mot life sciences och diagnostik. Aktiens relativt svaga utveckling till följd av tillfälliga faktorer ger ett bra köptillfälle.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Thermo Fisher Scientific Köp 534,43 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -