Börsen på plus, Ericsson-aktien stiger

Börsen Stockholmsbörsen var upp något vid lunchtid på måndagen och gick aningen starkare än andra Europabörser. Flera kursrörelser syntes i telekomsektorn, samtidigt som verkstadssektorn halkade efter. Fastighetsaktier steg överlag i samband med en viss fortsatt räntenedgång.

Vid 12.35-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.256. Aktier för omkring 4,7 miljarder kronor hade då köpts och sålts på Stockholmsbörsen.

Telekombolaget Ericsson steg 3 procent efter rykten om att den amerikanska operatören AT&T överväger att byta ut Nokia-utrustning i sina telekomnät. Nokia-aktien var i sin tur ned 4 procent.

Telia avancerade 1,7 procent. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för operatörs- och tv-bolaget till köp. Andra OMXS30-aktier som gick starkt var molnkommunikationsbolaget Sinch som lyfte 7 procent och H&M som var upp 2 procent.

I motsatt ände fanns flera verkstadsbolag, däribland ABB som sjönk 1,2 procent och SKF som tappade 0,7 procent.

Investor har utsett Christian Cederholm till ny vd för investmentbolaget från årsstämman i vår. Han är för närvarande chef för Patricia Industries, där en stor del av Investors onoterade innehav är samlade. Investor var upp 0,3 procent.

Intrum har bekräftat att kredithanteringsbolaget deltar i samtal om en möjlig försäljning av en del av sin portfölj. Enligt tidningen El Confidencial hoppas Intrum kunna ta in runt 9 miljarder kronor vid en försäljning. Aktien steg 8 procent.

Kärnteknikföretaget Studsvik var upp 10 procent i spåren av att drygt 20 länder i samband med FN:s klimattoppmöte i Dubai skrivit under en deklaration om kärnkraftens roll för att nå netto nollutsläpp. Länderna avser bland annat arbeta för att trefaldiga kärnkraftskapaciteten globalt.

En annan kursvinnare var förvärvsbolaget Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, som klättrade 14 procent. Gamingbolaget Embracer hade också en bra kursdag med ett lyft på 5 procent.

Nordea har sänkt sitt antagande för TV- och streamingbolaget Viaplays rimliga värde till 1 krona, från tidigare 31 kronor, i bankens kassaflödesbaserade styckesvärdering (sum-of-the-parts). Vidare behåller Kepler Cheuvreux sin minska-rekommendation med riktkurs 1:50 kronor. Aktien sjönk 4 procent till 5:79 kronor.

Bofa Securities har höjt sin rekommendation för Saab till köp. Riktkursen lyfts från 650 till 685 kronor. Aktien steg 1,5 procent till 558 kronor.

Jefferies International har inlett bevakning av Fortnox med rekommendation köp och riktkurs 70 kronor. Aktien handlades upp 2 procent till 57 kronor.

Trädgårdsproduktbolaget Husqvarna ställdes också upp 2 procent. Dagens industri rekommenderade köp av aktien under vinjetten "Veckans aktie".

Börsveckan ger köpråd till e-handelsbolaget Nelly, vars aktie lyfte 5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -