Plöj försiktigt in pengar i det här bolaget

Aktieanalys Deere & Company är världens främsta producent av jordbruks-, skogs- och anläggningsmaskiner. Aktien har gått svagt på grund av sänkta prognoser. På längre sikt talar dock mycket för bolaget.

2024 spås Deeres omsättning landa på 47,9 miljarder dollar. Det skulle i så fall innebära en minskning med drygt 10 procent från den uppskattade omsättningen för helåret 2023.

Samtidigt spås vinsten per aktie gå från 34,6 dollar till 28,3 dollar.

  2023e 2024e 2025E 2026E
Försäljning, MUSD 55,565

47,948 49,815

48,041
Rörelsemarginal, % 23,3 21,6 22,5 23,2
EPS, USD 34,6 28,3 30,1 29,3
P/E 10,4 14,1 13 13,6
Källa: Marketscreener        
 

Det är denna prognos som fått Deereaktien att backa under 2023. Det som ligger till grund för omsättningsminskningen är framför allt lägre priser på spannmål och det högre ränteläget.

Samtidigt är den nordamerikanska marknaden fortsatt stark och läget i den så kallade utbytescykeln ser fortsatt mycket gynnsam ut. Det vill säga att det fortfarande finns många äldre maskinparker i Nordamerika som helt enkelt behöver bytas ut.

67 procent om av omsättningen kommer från jordbruksmaskindelen. Anläggnings- och skogsmaskiner står för 24 procent och resterande del kommer från utlånings- och finansieringsdelen.

Geografiskt sett genereras drygt 60 av Deeres omsättning i Nordamerika. Europa står för 16 procent och Sydamerika står för 13 procent.

Deere grundades av smeden och uppfinnaren John Deere. Vid den ekonomiska krisen på 1830-talet hotades Deere av konkurs i sin hemstat Vermont så han begav sig västerut till delstaten Illinois.

John Deere

Längre västerut ut i USA var jordarna tyngre och klibbigare än i Deeres hemstat. John Deeres genidrag var att tillverka en ny revolutionerande stålplog som lättare kunde tränga igenom den tunga präriejorden.

1837 grundade han firman som fick hans eget namn. Inom några år blev stålplogen en enorm försäljningsframgång. År 1849 producerades 2000 plogar per år.

1918 började bolaget tillverka sina första traktorer genom uppköpet av tillverkaren av Waterloo Boy traktorn. Här tar historien om Deere som ledande företag inom mekaniseringen av jordbruket fart.

Under den stora depressionen på 1930-talet var John Deere mycket generösa att ge lån och förlänga löptider på lån för sina pressade lantbrukskunder. Det stärkte banden mellan lantbrukare och företaget.

Deere & Companys huvudkontor ligger i Moline i delstaten Illinois.

Deere har historiskt uppvisat lägre cyklicitet jämfört med maskinsektorn i övrigt. Bolaget har också en historik av mycket starkt management. Sedan starten 1837 har bolaget bara haft nio vd:ar. Fem av dessa har kommit från familjen Deere.

2023 var ett rekordår på alla sätt och 2024 väntas alltså bli ett något svagare år. Aktiekursen har justerats efter det något svagare läget och på årets estimat handlas bolaget till ett p/e-tal på 14,1.

Under det senaste året har aktien backat 7 procent. Sett över tre år är uppgången 49 procent.

14 av 26 analytiker sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen 422 dollar.

Deere tillhör som sagt de mest högkvalitativa och defensiva bolagen bland maskintillverkarna.

Den svagare utvecklingen i aktien gör att det nu yppar sig ett tillfälle att plocka in ett av världens absolut främsta företag i den långsiktiga depån. Förutom att Deeres produkter är livsviktiga för matproduktionen väntas automatiseringen och elektrifieringen av jordbruksmaskiner innebära en ny guldålder för bolaget.

Trots de svagare utsikterna på kort sikt är bolaget långsiktigt fortsatt mycket intressant.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Deere & Co. Köp 399,87 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -