USA-inflation besvikelse för marknaden

Makrokommentar Den amerikanska inflationen fortsätter att ligga rejält över inflationsmålet och månadsutvecklingen mellan november och december var nog en besvikelse för de flesta i analytikerkollektivet.

Det var lite ljumma signaler när de amerikanska inflationssiffrorna för december publicerades. Den breda KPI-inflationen tickade visserligen som förväntat upp, eftersom bensinpriserna stigit, men utfallet på 3,4 procent var ändå två tiondelar över analytikernas förväntningar om en uppgång till 3,2 procent.

Kärninflationen, där effekten av volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, fortsatte visserligen att dämpas med utfallet på 3,9 procent var ändå över analytikerestimatet på 3,8 procent.

Marginella avvikelser kan tyckas men det som kanske skrämmer investerarna allra mest är att månadsutvecklingen för kärninflationen mellan november och december landade på 0,3 procent. Här hade de flesta hoppats på att månadsutvecklingen skulle ha stannat vid 0,2 procent. Det betyder att den gradvisa nedgången av inflationstakten, som både analytikerkollektivet och den amerikanska centralbanken hoppats på, inte längre är gjuten i någon sorts sten.

Lägg till detta att även löneutvecklingen var högre än väntat och låg på 4,1 procent när arbetsmarknadssiffrorna för december publicerades i förra veckan.

Nu väntar ett skärskådande av inflationssiffrorna och det kommer säkert att letas anledningar till att inflationen steg lite mer än väntat. Så än är inte hoppet ute för en räntesänkning från den amerikanska centralbanken redan i närtid. Även om vi nog kan börjar utesluta riktigt mjuka signaler från Federal Reserve i samband med nästa räntebesked ned 31 januari. Något som för övrigt till stor del bekräftades av Fed-chefen för New York-distriktet, John Williams, redan under onsdagskvällen.

Det stora intressant för inflationsutvecklingen fortsätter därmed att mer eller mindre dominera det generella finansklimatet. Nästa vecka räknar vi på Placera ändå med en rejäl dämpning av den svenska inflationen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -