Lokalt sparande driver indiska börsen

Förvaltarintervju Senaste 20 åren har den indiska aktiemarknaden gått starkare än S&P 500. Förutom robust tillväxt ligger också ett stort ökat inhemskt sparande i aktier bakom uppgången.

”Den indiska börsens uppgång har gjort att landets börs nu är världens femte största sett till marknadsvärde. Många har förbisett hur stor den indiska aktiemarknaden faktiskt är. Det finns exempelvis över 6000 noterade bolag. Det finns bolag inom varje tänkbar sektorn och bransch. Marknadskoncentrationen är bland de lägsta i alla tillväxtmarknader”, säger Avinash Vazirani som är förvaltare på Jupiter Asset Management.

”Det vi ser i Indien skiljer sig ganska mycket från resten av världen. Den prognosticerade vinsttillväxten i indiska bolag väntas vara 17 procent under de kommande två åren. Det är högst i världen.”


Avinash Vazirani.

fem år har det indiska storbolagsindexet Nify 50 stigit 100 procent.

”Marknaden har stigit mycket under de senaste åren. Bolagen är generellt dyrare än vad de brukade vara. Å andra sidan har bolagsresultaten också följt med upp och överraskat marknaden. Så på frågan om marknaden är dyr nu så svara jag ja den är dyr men den är inte så dyr som den skulle kunna vara.”

Ser ni några särskilt intressanta sektorer idag?
”Vi är "bottom-up investors" vilket betyder att vi följer en investeringsstrategi där vi fokuserar på att analysera och välja enskilda företag eller tillgångar snarare än att fokusera på bredare ekonomiska marknadsförhållanden. Med det sagt tror vi att det finns goda möjligheter i banker och försäkringsbolag. Hälsosektorn är mycket intressant i Indien även läkemedelsbolag ser intressanta ut.”

En annan indisk sektor som är negligerad av investerarna är infrastruktur.
”En sektor som inte får mycket uppmärksamhet i Indien är infrastruktur. Det handlar om flygplatser och hamnar.”

En viktig faktor bakom den starka uppgången på den indiska börsen är inhemska sparare.
”Det var något som ingen såg för några år sedan. Tiotals miljoner indier sparar regelbundet i indiska aktier. 2,5 miljarder dollar kommer in varje månad från dessa sparare. Det ger stöd åt marknaden. Det här är utöver pensionsfonder som investerar, utländska investerare och livförsäkringsbolag.”

”Indien är komplett digitaliserat. Digitaliseringen av Indien gör aktiemarknaden mer tillgänglig för många också. Cirka 6 procent av alla indier sparar på börsen. Vid milleniebubblan var siffran uppe på 10 procent.”

Historiskt har väl indier köpt mycket guld?
”Ja, det stämmer delvis. Man måste också förstå att den indiska börsen är 150 år gammal den grundade 1875. Det finns alltså en gammal tradition av att investera på börsen i Indien. Den här långa traditionen gör att många i Indien förstår sig på hur aktiemarknaden fungerar till skillnad från i många andra länder.”

Hur har Indien påverkats av att många bolag flyttar produktion från Kina?
”Det talas mycket om detta men vi har inte sett särskilt mycket av detta förutom Apple som vill producera lite mer i Indien. Kina är världens fabrik. Indien importerar fortfarande mycket för sin inhemska konsumtion.”

Vad ser du för risker med att investera i Indien?
”Den största risk som jag ser är geopolitik. Det pågår två krig i världen och det finns mycket osäkerhet. Det som ger en viss trygghet är att den indiska ekonomin drivs mycket av inhemsk efterfrågan. Men det går inte att förneka att geopolitik är en stor risk. Vi vet heller inte hur centralbankerna agerar framöver. Det i sin tur skapar volatilitet. Som motvikt har den indiska centralbanken 630 miljarder dollar i sin valutareserv. Indien har heller inte haft de inflationsproblem som vi sett i väst.”

”Andra risker skulle kunna vara energipriserna. Vi har också val i år. Jag ser att globala aktieförvaltare är underviktade Indien. Frågan är om de ser något som vi inte ser. Jag ser inte så stora inhemska risker med Indien.”

Avinash Vazirani har drivit Jupiters Indienfond i sammanlagt 28 år.
”Jag är ganska säker på att jag är den Indienförvaltare med den längsta historiken i världen.”

Hur har marknaden förändrats under den tiden?
”När jag började brukade settlement ta 14 dagar. Allting sköttes med papper på den tiden. Enorma globala företag har grundats under den tiden som Tata Consultancy Services och Infosys. Särskilt under de senaste tio åren har det hänt mycket mer än jag hade kunnat föreställa mig. Avloppsystemen byggs ut. Allting är online, allting är digitaliserat. Korruptionen har minskat. Det är en komplett transformering.”

”Det är en mycket intressant plats att investera i inte minst på grund av hur landet Indien utvecklas. Nära hälften av alla världens digitala betalningar sker idag i Indien”, säger Avinash Vazirani.

Enligt IMF är Indien nu världens femte största ekonomi och prognosen säger att landet kommer att bli världens tredje största ekonomi redan år 2027.

2023 växte den indiska ekonomin med 7,3 procent. I år spår den indiska centralbanken att tillväxten kommer att bli 7 procent.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -