Så har det gått för teknikfonderna

Fonder Att äga världens största teknikbolag har varit ett framgångsrecept på börsen på senare tid. Placera har gått igenom de mest populära teknikfonderna för att se hur de står sig i jämförelse med varandra.

De kallas för ”The Magnificent Seven” och är du bara lite aktieintresserad är det förmodligen inte den gamla västernfilmen ”7 vågade livet” med Steve McQueen från 1960 du tänker på, utan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla.

Dessa sju teknikaktier har haft en fantastisk utveckling, vilket också visar sig hos många av teknikfonderna. Fonderna som saknar stora innehav i dessa jättar har av naturliga skäl halkat efter rejält.

Bland de teknikfonder som gått bäst dominerar inte helt oväntat innehav från USA. Den hyllade, tillika avgående, Kristofer Barrett, förvaltar Swedbank Robur Technology som är ohotad etta i avkastningstoppen. Han hittade Nvidia tidigt (2016), och har även Broadcom, Microsoft och TSMC som stora innehav i fonden. Här kan du lyssna när Placera poddade med honom.

 

Kristofer Barrett

Nummer två på listan bland teknikfonder med högst avkastning hittar vi Fidelity Global Technology som förutom Microsoft och Apple också gillar taiwanesiska TSMC och, något förvånande kanske, även Ericsson. Fonden förvaltas av Hyunho Sohn och är med i Placeras utvalda fonder.

JP Morgan US Technology har fem av de sju ”Magnificent seven” bland de tio största innehaven och är också den fonden som gått bäst på ett år. Förvaltarna heter Joseph Wilson och Eric Ghernati.

Det ska tilläggas att dessa fonder haft en rejäl valutamedvind i och med den starkare dollarn under de senaste åren.

  Utv. 5 år Utv. 3 år Utv. 1 år
Swedbank Robur Technology 252% 74% 53%
Fidelity Global Technology A 210% 62% 30%
JPM US Technology A 201% 25% 58%
BGF World Technology 174% 14% 45%
Skandia Time Global 155% 66% 37%
Lannebo Teknik 155% 49% 38%
DNB Teknologi 146% 65% 36%
Allianz Global Artfcl Intlgc AT 142% 2% 43%
BGF Next Generation Technology 127% -23% 26%
SEB Teknologifond 127% 19% 50%
Öhman Global Growth 124% -2% 13%
TIN Ny Teknik 48% -32% 2%
Swedbank Robur Ny Teknik 41% -39% -5%
Avanza World Tech by TIN 32%* 1% 19%

*4 års historik

De fonder som gått sämst de senaste åren är också de mycket svenska bolag och liten eller ingen AI-exponering. Tin Ny Teknik var ett tag väldigt populär, men har trots ett stort innehav i Novo Nordisk klarat sig riktigt dåligt med innehav som Evolution, Surgical Science och Paradox och har en Morningstarstjärna av fem möjliga. Fonden förvaltas av Erik Sprinchorn och Carl Armfelt.

Samma förvaltare sköter även fonden Avanza World Tech by Tin som även den återfinns i botten, trots att den inte har samma Sverigeexponering. Den fokuserar på medelstora bolag, vilka ju inte gått alls lika bra som de stora på senare tid.

Swedbank Ny Teknik har även den stor vikt åt nordiska bolag och stor andel sjukvård i fonden. Den förvaltas sedan 2022 av Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen.

Den gemensamma nämnaren, förutom förvaltarna, (Sprinchorn och Armfelt förvaltade länge och med stor framgång Swedbank Robur Ny Teknik) och undervikt av USA är att dessa fonder helt verkar ha missat AI-tåget och har ganska stor sjukvårdsexponering.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -