Dags att köpa isoleringsdoldisen?

Aktieanalys USA-noterade isoleringsföretaget Installed Building Products har sedan börsnotering utklassat index och det finns anledning att tro på fortsatt fin utveckling. Däremot kan en svalare nybyggnationsmarknad hämma aktien.

Installed Building Product (IBP) grundades 1977 och var vid denna tidpunkt ett isoleringsföretag under namnet Edwards Solution. Idag har Ohio-företaget mer än 200 filialer och över 10 000 medarbetare. 

Familjen Edward, som ägde Edwards Solution, är idag största ägaren i IBP med 16 procent av aktierna. När Jeffrey W. Edwards tog över företaget började tillväxtresan. Jeffreys strategi var att köpa välskötta isoleringsföretag i olika delar av USA. 1994 genomförde IBP sitt första förvärv, ett företag som heter Freedom Construction, beläget i Columbus, Ohio. 

År 2014, när IBP blev börsnoterat, hade bolaget en årlig omsättning på 430 miljoner dollar och med en rörelsevinst på 6,6 miljoner dollar. Idag uppgår försäljningen till 2,7 miljarder dollar där rörelseresultatet ligger på 360 miljoner dollar. IBP har ett börsvärde på 5,2 miljarder dollar och på ett års sikt är aktien upp 75 procent. 

IBP-gruppen består främst av installationsbolag inom flera olika sektorer. Största segment, som står för 60 procent av försäljningen, är väggisoleringstjänster. Isolering i fastigheter är en viktig åtgärd för att minska energiförbrukningen.

Näst största området är installation av duschdörrar, hyllor och speglar som står för nästan 10 procent av omsättningen. Installation av garageportar, hängrännor, brandsäkerhetsprodukter samt vattentättningstjänster finns bland övriga områden. IBP är tydliga med att fler produktkategorier, genom förvärv, kommer att komma in i koncernen. 

På senare tid har IBP även börjat köpa distributörer och tillverkare, för att äga en större del av värdekedjan och utvinna synergier. 

Över 90 procent av bolagets försäljning kommer från nybyggnation av bostads- och kommersiella fastigheter. Resterande del kommer från reparationer och renoveringar.  

Under de senaste åren har IBP gynnats av en stark nybyggnationsmarknad i USA och omsättningen har med hjälp av både organisk tillväxt och förvärvad växt i genomsnitt med 20 procent årligen. Samtidigt har marginalerna klättrat och kassaflödet varit starkt. Detta har mynnat ut i en fin kursutveckling. 

Den senaste tidens inflation och räntehöjningar har än så länge inte påverkat IBP nämnvärt. Däremot är det uppenbart att bolaget kommer ta stryk om nybyggnationsmarknaden skulle börja falla. Notera dock att det finns en viss eftersläpning i IBP:s siffror då man levererar tjänsterna senare i byggcykeln. På lång sikt väntas IBP gynnas av USA:s stora infrastrukturpaket.

I den senaste rapporten backade omsättningen med nästan två procent. Däremot ökade resultatet med 10 procent tack vare kostnadseffektiviseringar. Små familjehus har haft det tufft under den senaste perioden men man börjar nu se tecken på en vändning. 

I rapporten framgår det att efterfrågan på flerfamiljshus och kommersiella fastigheter väntas fortsätta vara stark under 2024. IBP har en hyggligt stor orderbok att beta av. 

Balansräkningen är i bra skick och affären genererar starka kassaflöden. Placera anser dessutom att bolaget historiskt varit duktiga på kapitalallokering. Man har exempelvis gjort stora aktieåterköp när aktien varit lågt värderad. Vd, finanschefen och den operativa chefen har alla arbetat inom koncernen i över 20 år vilket är ett plus. 

IBP 2023E 2024E 2025E
Oms till,% 2,5 6 7
Ebit marg,% 13 14,5 14,5
Ev/ebit 16 14 13
P/e 18 17 16

 

Baserat på 2024 års prognoser handlas aktien till ev/ebit 14 och p/e 17. Under 2025 väntas sedan multiplarna falla till 13 respektive 16. Svenska installationsbolaget Instalco handlas nästan till identiska multiplar. 

Placera tycker IBP är ett kvalitativt bolag som kan passa in i en långsiktig amerikansk småbolagsportfölj. Vi väljer dock att avvakta ett tag till och se vad som händer med nybyggnationen. Lägg aktien på bevakningslistan.

Kursgraf fem år

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Installed Building Products Neutral 182,91 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -