Gott betyg på inledande rapportvecka

Rapportperioden Storbanker och storverkstad har dominerat den första tunga rapportveckan på Stockholmsbörsen och utfallet får sägas vara godkänt. Merparten slår vinstprognoserna och börsmottagandet har varit positivt, visar Placeras genomgång.

Med SEB och Swedbank som representanter för storbankerna och Volvo, Atlas Copco, Sandvik och Epiroc för verkstadssektorn har en betydande del av Stockholmsbörsens värde rapporterat under den gångna veckan. Givet osäkerheten kring konjunkturens styrka, kundernas lagernivåer, ränteeffekter hos bankerna och motståndskraften i bolagens lönsamhet blir betyget så här långt klart godkänt.

Bland de rörelsedrivande bolagen i OMXS30 har tio stycken hunnit rapportera och hur försäljning, vinster och utdelningar har stått sig jämfört med analytikernas förväntningar, samt kursreaktionen på rapporterna, har vi sammanställt i tabellen nedan.

Den stora bilden är att såväl vinster som utdelningar har kommit in bättre än förväntat hos merparten av bolagen, 7 av 10, medan det är lite mer blandat på försäljningssidan. Några enorma avvikelser handlar det dock inte om i några av fallen.

 

OMXS30-bolag Kursreaktion på rapportdagen* Avvikelse försäljning Avvikelse vinst Avvikelse utdelning
Autoliv 2,5% 1% 3% -
Atlas Copco  -3,2% -7% 3% 9%
Ericsson  3,7% -6% 6% 5%
Essity -3,8% -2% -6% 1%
Sandvik  3,6% 0% -3% -1%
SCA 2,4% 0% 23% 9%
SEB 6,3% 1% 0% 25%
Swedbank 5,4% 4% 9% -1%
Telia -1,0% -1% 1% 0%
Volvo  1,0% 7% 4% 4%
Genomsnitt: 1,7% -0,3% 4,0% 5,7%
Median: 2,5% 0,0% 3,0% 4,0%
Källa: Infront/Placera      
Fotnot: Avser justerade rörelseresultat samt order om bolagen redovisar annars omsättning.
* Fredagens rapporter avläst kl 14:45      

 

Sett till aktiemarknadens reaktion på rapporterna så sticker bankerna ut då de fick bra betalt för rapporter som var i linje med förväntan i SEB:s fall och något bättre i Swedbanks fall. Kraftiga utdelningshöjningar, där SEB överraskade mest, innebär bra direktavkastning i år och aktierna kan också ha fått en extra skjuts av regeringens besked att se över bolånetaket och skatteavdragen på blancolån.  

Bland verkstadsbolagen är det Atlas Copcos orderbesvikelse som sticker ut men det är ingen djupdykning och bolagets utsikter för första kvartalet var samtidigt en höjning jämfört med senaste rapporten. De allra flesta delar inom industrin tuggar på ganska bra även det här kvartalet, om än med en viss avmattning på höga nivåer i flera segment.

Bygg- och anläggning är den svaga länken i industrikedjan

Det finns däremot en negativ röd tråd som går igenom verkstadsrapporterna och det är att infrastruktur och bygg- och anläggning är iskallt. Det syns i efterfrågeläget i Volvos affärsområde Anläggningsmaskiner, det syns i orderingången på Sandviks krossar, i Atlas Copcos affärsområde Energiteknik och för Epirocs del i en vikande försäljning av hydrauliska tillbehör.

I övrigt är det inga stora varningsflaggor att prata om, men så har också verkstadsaktierna gått ganska bra i vinter i takt med att hoppet om en mjuklandning i år och stigande vinster nästa år har blivit mer sannolikt.

Nästa vecka inleds med en mellandag i rapportperioden. Sedan väller industrirapporterna in igen men det sker också ett skifte av fokus mot mer konsumentorienterade bolag. Det handlar bland annat om JM och RVRC på tisdag, H&M, Hemnet och Byggmax på onsdag, Axfood på torsdag och Husqvarna samt Electrolux på fredag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -