USA: Bästa småbolagsaktierna 2024

Börs Vilka blir årets bästa aktier bland de mindre och mellanstora bolagen i USA i år? Storbanken BofA har tagit fram en lista på sina favoriter.

Många både tror och hoppas att 2024 kan bli de mindre bolagens år på börsen efter att bjässarna har legat i täten på vinnarlistan de senaste åren.

För den som letar mindre pärlor utanför Sverige kan det vara svårt att veta var man ska börja. Ett ställe att börja leta är bland småbolagsbevakarnas favoriter och storbanken Bank of America har bett sina aktieanalytiker att ta fram de bästa aktiecasen de har för 2024 bland små- och mellanstora bolag.

För att komma på fråga måste aktierna ha en köprekommendation, ett börsvärde mellan 1-15 miljarder dollar alternativt ingå i ett etablerat small&midcap-index samt en likviditet i handeln på minst 20 miljoner dollar per dag. Det har resulterat i en lista på 31 aktier där snittpotentialen upp till bankens egen riktkurs är 29 procent.

Bland annat lyfter man fram bolag som väntas ta marknadsandelar under året, däribland byggproduktbolaget Trex, madrassföretaget Tempur och skönhetsbolaget Elf Beuty. Ett annat tema är aktier i bolag som kan höja priserna och stärka sina marginaler och exempel på det är detaljhandlaren Bath&Body Works, telekombolaget Dycom och Lamb Weston som är en gigant på området frysta pommes frites.

Vilka de övriga aktierna är framgår av listan nedan.

Utöver de tidigare nämnda bolagen sticker några globalt välkända namn ut som kan förtjäna en separat motivering till köprådet.

Här hittar vi exempelvis motorcykeltillverkaren Harley Davidson. BofA ser potential för en stigande vinst till följd av nya modeller som ska lanseras, en ledarroll inom elektrifierade motorcyklar och en återhämtning i rörelsemarginalen till historiska nivåer. Samtidigt ser man risker kopplade till bland annat färre globala återförsäljare och lanseringar på den kinesiska marknaden.

En annan spelare på listan är Ralph Lauren som enligt BofA förtjänar en värderingspremie kopplat till det starka varumärket, sin solida balansräkning och höga marginaler. Effekter från pågående besparingar och en möjlig återhämtning i det allmänna konsumtionsklimatet kan motivera ett ännu högre värde än riktkursen på 165 dollar, resonerar analytikerna.

Banken gjorde för övrigt motsvarande övning för precis ett år sedan och tog fram en lista med intressanta små- och medelstora bolag för 2023. Som förväntat när det handlar om mindre bolag fanns det både stora kursvinnare och en del rejäla besvikelser på den listan, men totalt sett presterade de utvalda aktierna en snittavkastning på 13 procent vilket var 3 procent högre än jämförelseindexet Russel 2500 SMID Cap Index.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -