Vd:arna som har insynsköpt

Börs I kölvattnet av boksluten har flera börs-vd:ar passat på att köpa aktier i bolagen de leder. Placera har gått igenom de senaste veckornas insynsaffärer.

Vissa insynsköp är mer förutsägbara än andra. Att familjen Persson ökar sitt ägande i H&M efter en rapport är ett exempel. Att Industrivärden och Fredrik Lundberg ökar i några av sina portföljinnehav är ett annat, och den här rapportperioden är inget undantag.

Vilka vd:ar som passar på att köpa efter rapporterna är däremot mer oförutsägbart, vilket gör dessa affärer mer intressanta som potentiella signaler om en positiv utveckling framöver.

I tabellen nedan har vi samlat de största vd-aktieköpen som har gjorts efter rapporterna, rankat efter storlek på köpen, samt hur stor ökning av innehavet som affären innebär.

 

Bolag Vd Köp, Mkr Förändring
IPC William Lundin 5,4 10%
Meko Pehr Oscarson 2,2 5%
Peab  Jesper Göransson 2,0 3%
RVRC Paul Fischbein 1,3 5%
Castellum Joacim Sjöberg 1,0 42%
Platzer Johanna Hult Rentsch 0,9 Nytt
Tobii Anand Srivatsa 0,8 70%
Munters Klas Forsström 0,5 2%
Fabege Stefan Dahlbo 0,5 6%
Alleima Göran Björkman 0,3 13%
Formpipe Magnus Svenningson 0,3 24%
Resurs Magnus Fredin 0,3 58%
SBB Leiv Synnes 0,3 9%
Källa: Holdings      

 

Största köpet mätt i kronor står oljebolaget IPC:s vd William Lundin för då han köpte för drygt 5 miljoner kronor och ökade sitt innehav med 10 procent. Flermiljonsköp har även Pehr Oscarson på Meko och Jesper Göransson på Peab gjort, men i deras fall är det ganska små ökningar det handlar om.

Detsamma kan sägas om Paul Fischbein på RVRC som ökar ägandet med 5 procent, motsvarande 1,3 miljoner kronor. Här är signalvärdet betydligt mer spännande eftersom köpet gjordes bara dagar efter att storägarna Altor och Nyrensten Global Holding sålde stora aktieposter för totalt 457 miljoner kronor.

Andra har ökat sitt ägande betydligt mer mätt i procent. Platzerchefen Johanna Hult Rentch har exempelvis köpt sina första aktier i bolaget medan vd:arna på Tobii, Castellum och Resurs alla har fyllt på portföljen rejält.

Vd:ar i köptagen: Paul Fischbein (RVRC), Johanna Hult Rentch (Platzer), Pehr Oscarson (Meko) och Stefan Dahlbo (Fabege).

De två säljaffärer som sticker ut det här kvartalet, hittills ska väl tilläggas, är EQT-chefen Christian Sindings massiva försäljning värd knappt en halv miljard kronor samt Mildefs Daniel Ljunggren som sålt för 27 Mkr, motsvarande 20 procent av hans innehav. I övrigt är det tunt med säljande vd:ar, vilket inte är ovanligt men ändå en försiktigt positiv faktor.

Utöver vd-affärerna har det även trillat in några intressanta köp från tongivande styrelsemedlemmar som kan vara värda att nämna.

Erik Selin har exempelvis tankat för omkring 15 Mkr i Norion och för 80 Mkr i Swedish Logistic Property, där han är ordförande i båda fallen. I Swedish Logistic Property var det en annan styrelseledamot, Greg Dingizian, som sålde till Selin.

Parallellt har Mycronics ordförande Patrik Tigerschiöld sålt aktier för 44 Mkr i teknikbolaget. Green Landscaping och Eniro är ytterligare två bolag där styrelseledamöter har minskat sitt ägande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -