Aktierna spararna köpte i februari

Aktier Stockholmsbörsen är upp sju procent sedan botten i januari, om än bara ett par procent från årsskiftet. Spararna köper en storbank, en försvarsaktie och en AI-raket i februari, enligt statistik från Avanza.

”Jag tycker att det säger mycket om den marknad vi befinner oss i just nu. Det finns en underliggande optimism samtidigt som både enskilda aktier och index möter stora kortsiktiga svängningar”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

Philip Scholtzé

De flesta bolag på Stockholmsbörsen har nu öppnat sina böcker under årets första rapportperiod. Om du enskilt tittar på indexets utveckling sedan årsskiftet ser det behagligt ut med ett par procentenheter plus hittills.

”Verkligheten har däremot varit något annat. Bland de mest köpta och sålda bolagen har 18 av 20 ökat eller minskat med tvåsiffriga tal sedan nyår”, säger Philip Scholtzé.

I februari köper aktiespararna främst Handelsbanken A, Saab och Nvidia.

Sex av de tio mest köpta aktierna har gått plus sedan årsskiftet och är också upp sedan deras årsbokslut presenterats. De två utländska jättarna Nvidia och Novo Nordisk sticker ut med uppgångar på 59 respektive 20 procent sedan årsskiftet.

”Gemensamt för de två är att de slog högt ställda förväntningar”, säger Philip Scholtzé.

Bland de mest köpta hittar vi fyra bolag där många uppenbart letar bottennivåer. Betsson som var upp tvåsiffrigt sedan nyår sjönk lika hårt efter att ha lämnat rapport. Även Embracer, Intrum och Boliden har alla backat sedan sina senaste rapportsläpp och är kraftigt ned sedan årets början.

”Den som letar efter botten på aktiehavet måste ta ett djupt andetag och vara beredd på att behöva studsa upp från sand”, säger Philip Scholtzé.

I februari säljer aktiespararna främst Volvo Car, Evolution och Kindred.

”Den svaga svenska kronan öppnar för bud från utländska investerare som ser röda prislappar på Stockholmsbörsen”, säger Philip Scholtzé.

I februari blev det publikt att Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2 till en europeisk telekomkoncern och Tele2 är nu en av månadens mest sålda aktier.

Samtidigt fortsätter spararna att sälja Kindred som i januari fick ett bud på 130 kr per aktie, och vars aktiekurs sedan dess fortsatt stiga för att sedan stanna av en bit under budkursen.

En sektor som gått bra under lång tid och så även i år är halvledarindustrin. Det syns när vi tittar på amerikanska Lam Research. Bolagets aktie närmar sig en fördubbling jämfört med vad den handlades till för ett år sedan.

”Under samma period har bolaget från relativt låga nivåer ökat antalet aktieägare hos Avanza med 40 procent. Efter den starka inledningen på året och fortsatt uppgång efter rapport tillhör aktien en av flera på säljlistan som aktiespararna säkrar hem vinst i”, säger Philip Scholtzé.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -