Placeras utvalda fonder i mars

Fonder Börserna världen över har fortsatt stiga under februari. Globalindex är upp 3,6 procent. Vi väljer att ta in en defensiv spararfavorit och ökar exponeringen mot globala investmentbolag.

I spåren av de positiva börserna har Placeras utvalda fonder i februari gått starkt. Undantaget är Carnegie Fastighetsfond Norden.

Fastighetsindex har fallit kraftigt hittills under 2024. Det som ligger bakom är det stigande långräntorna som i sin tur drivs av de uppskjutna räntesänkningarna i främst USA. Vi tror visserligen att nedgången i fastighetsindex är tillfällig, men väljer ändå att plocka bort vår fastighetsexponering till förmån för andra fonder.

Med facit i hand skulle vi ha gjort redan förra månaden, när Carnegie Fastighetsfond Norden stigit över 30 procent från att vi tog in den i höstas, men det är som bekant alltid lätt att vara efterklok. En inflation över förväntan gör att ”higher for longer”-räntescenariot hamnat på tapeten igen och fonden har sjunkit över 8 procent den här månaden.

Svenska storbolagsindexet OMXS30 är upp drygt 3 procent under månaden. Fonderna med Sverigeexponering som Prior Nilsson Sverige Aktiv och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är upp 2,5 respektive 4,9 procent. Med den uppgången är Spiltan Aktiefond Investmentbolag månadens bästa fond.

Värt att notera är att både vår svenska, amerikanska och tillväxtmarknadsexponering mot småbolag till skillnad från fastighetsbolagen presterat väl under månaden. Just småbolag brukar annars vara ungefär lika räntekänsliga som fastigheter. SEB Sverige Småbolag Chans Risk är upp nära 3 procent i februari och får vara kvar.

Förra månadens nykomlingar Swedbank Robur Global High Dividend och Coeli Global Select är oförändrad respektive upp 2,2 procent.

Den här månaden väljer vi att utöka exponeringen mot investmentbolag, närmare bestämt utländska investmentbolag. Valet faller på utmärkta Spiltan Globalfond Investmentbolag som är en passivt förvaltad globalfond med en låg avgift på 0,5 procent per år.

Fonden investerar i cirka 30 investmentbolag globalt och förvaltas av Jörgen Wärmlöv. Fördelen med investmentbolag är att de ger stor geografisk exponering och stor spridning över olika branscher.

Jörgen Wärmlöv

Lite drygt hälften av bolagen i fonden är noterade i USA. På andra plats hamnar Kanada.

Största enskilda innehavet är Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway som utgör drygt 8 procent av fondens värde. Näst största innehavet är den kanadensiska försäkringsjätten Fairfax Financial Holdings som utgör 6,3 procent av fonden och tredje största innehavet finns i amerikanska Danaher. Största europeiska innehavet är Fiatfamiljens investmentbolag Exor som utgör 4,4 procent av fondvärdet.

Den andra fonden vi väljer att plocka in är Carnegie Strategifond som fick lämna listan för ett tag sedan, men efter en analys av fonden är vi beredda att ha överseende med den relativt höga avgiften och ta tillbaka den. Blandfonden har haft en årlig snittavkastning på 9 procent senaste 10 åren och gett en riktigt bra riskjusterad avkastning. Fonden förvaltas av John Strömgren, Niklas Edman och Simon Blecher.

I övrigt gör vi inga förändringar utan låter Storebrand Global Solutions var kvar, liksom UBS EF Mid Caps USA och Storebrand Europa samt DNB Teknologi S. En av förvaltarna av den sistnämnda hade vi glädjen att podda med härom veckan.

Skandia Japan Exponering och Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets steg båda kring 3 procent i februari.

För den som vill minska risken i portföljen, men ändå ha chans till hygglig avkastning, tycker vi fortsatt att företagsobligationsfonderna IKC Avkastningsfond och Case Högräntefond är två bra alternativ. Även AMF Företagsobligationsfond får vara kvar i mars och är ett alternativ med en lägre prislapp.

AMF Balansfond har bjudit på en förväntad aktieårsavkastning senaste året och är ett billigare alternativ till Carnegie Strategifond när det kommer till blandfonder.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 440,42 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 35 760,21 -
Storebrand Europa A SEK Köp 222,18 -
IKC Avkastningsfond Köp 138,89 -
Case Högräntefond A Köp 180,06 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 746,57 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 468,93 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 593,72 -
Skandia Japan Exponering Köp 311,14 -
DNB Teknologi S Köp 144,33 -
AMF Balansfond Köp 390,07 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 107,30 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 165,69 -
Swedbank Robur Global High Dividend B Köp 117,63 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 256,54 -
BMC Global Select R SEK Köp 352,20 -
Carnegie Strategifond A Köp 2 079,96 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -