Turkietinvestering för den riskvillige

Fondanalys Istanbulbörsen har inlett 2024 som en av årets bästa börser. Både nettoinflöden och låga värderingar har bidragit till att lyfta börsindexet. För den riskvillige kan Placera rekommendera en börshandlad fond med omfattande exponering mot turkiska bolag.

Börsen i Istanbul hör till de börser i världen som har den absolut högsta risken med stora svängningar. Det skapar möjligheter för både stora vinster och förluster.

Risken mätt som standardavvikelse har legat konstant över 30 procent de senaste tio åren och 35 procent för den senaste treårsperioden, vilket är en mycket hög siffra. Det är dubbelt upp mot risken för breda tillväxtmarknadsindex MSCI Emering Markets som uppvisar 17 procent för både tre år och tio år.

Istanbulbörsens avkastning över enskilda kalenderår avviker mycket från breda tillväxtmarknadsindex. Ser vi på avkastningsstatistik för de senaste 13 åren är det tydligt hur väl en investering i Istanbulbörsen och en bred tillväxtmarknadsfond kompletterar varandra i en investeringsportfölj. Summan blir totalt sett lägre risk och högre riskjusterad avkastning.

2022 var Istanbulbörsen årets bästa börs samtdigt som breda tillväxtmarknadsindex backade närmare 20 procent mätt i US dollar. Under fjolåret var det det omvända, då steg breda tillväxtmarknadsindex med drygt 10 procent och Istanbulbörsen tappade 5 procent i värde.

I år hör Istanbulbörsen till en av de absolut bästa börserna tillsammans med Tokyobörsen. MSCI Turkey index har stigit med 14 procent i år mätt i US dollar samtidigt som MSCI Emerging markets index uppvisar en blygsam avkastning på dryga procenten.

Det finns flera faktorer bakom årets uppgång. En stavas inflation och den är superhög i Turkiet. Den senaste inflationssiffran var hela 67 procent, men flera bedömare tror att inflationen når sin topp under början på sommaren.

Den höga inflationen har fungerat som en katalysator för landets inhemska privatinvesterare att söka sig till Istanbulbörsen för att skydda sina besparingar från den skenande inflationen. Nettoflödena till börsen har varit betydande från inhemska institutioner och privatsparare i spåren av en ökad aptit för allt riskfylldare tillgångar.

Även det viktiga internationella kapitalet har börjat återvända till den turkiska aktiemarknaden i en allt högre takt, enligt statistik ha nettoflödet nått 1,6 miljarder dollar sedan förra sommaren.

Att utländska institutionella investerare återvänder till den turkiska aktiemarknaden beror till stor del på en ny, och mer traditionell, finans- och penningpolitik som sjösattes efter presidentvalet i maj i fjol.  Efter flera år av oortodox penningpolitik har man sedan i juni höjt räntan från 8,5 procent till betydlig högre 45 procent för att mota inflationen.

Förutom den nya finans- och penningpolitiken finns det andra intressanta faktorer som lockar investerare till Istanbulbörsen. Turkiet har en fördelaktig befolkningspyramid. Med en befolkning på 85 miljoner är majoriteten ung, 30 procent är under 15 år och 7 procent är 65 år eller äldre.

Trots den starka utvecklingen på Istanbulbörsen 2022 och i år framstår den som en av de billigaste i världen.

Enligt MSCI ligger årets p/e-tal på låga 4,8 och direktavkastningen på 2,1 procent. Detta är historiskt lågt jämfört med breda tillväxtmarknadsindex som värderas på  p/e-tal 11,3. Den låga värderingen öppnar för fortsatta uppgångar innan Istanbulbörsen når en dyr nivå.

Den börshandlade fonden iShares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist), med börskoden IQQ5 och ISIN-kod IE00B1FZS574, ger investerare en bred exponering mot turkiska bolag. Fonden följer MSCI Turkey Index, vilket inkluderar de 18 största och mest likvida bolagen på Istanbulbörsen.

Fondens största sektorer är industrisektorn (31 %), följt av finanssektorn (25 %) och dagligvaror (12 %). Majoriteten av bolagen i indexet är tillväxt- och kvalitetsbolag, vilket bidrar till en långsiktig vinsttillväxt.

På Istanbulbörsen finns det flera intressanta och attraktiva bolag. Turkiet har en historik av innovativa bolag med starka ägarfamiljer som ger en långsiktig och stabil prägel, vilket gör den till en attraktiv marknad för investeringar.

Bland de tongivande ägarfamiljerna hittar vi familjen Koç med industrikonglomeratet Koç Holdings som grundades 1963. Det har en stor bredd av verksamheter inom byggnadsindustri, energi, finans, fordon, försvarsindustri, IT, konsumtionsvaror och sjöfart.

Sbanci Holding är ett annat framträdande industri- och finanskonglomerat som grundades 1967 i Adana av familjen Sabanci. Verksamheten spänner över 13 länder inom industri, energi, digitala betalningar, försäkringsversamhet och kapitalförvaltning.

Tio största innehaven   
Bolag vikt i %
BİM Birleşik Mağazalar 11,3
Turkiye Petrol Rafineleri 10,2
Turk Hava Yollari  10,0
Koç Holdings 8,5
Akbank 8,2
Turkiye Is Bankasi 6,3
Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticar 5,4
Haci Omer Sbanci Holding 5,3
Turkcell Iletisim Hizmetleri 5,2
Yapi ve Kredit Bankasi 5,1
Källa: Ishares 75,4

 

De tio största innehaven i fonden utgör 76 procent av dess värde, med dagligvarubolaget BIM Birlesik Magazalar som största bolag följt av energibolaget Tupras Turkiye Petrol, Turkish Airlines och Koç Holding.

Ishares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) ger investerare en kostnadseffektiv väg att få exponering mot turkiska storbolag.

Med en förvaltningsavgift på 0,75 procent och förvaltning av Blackrocks Ishares, en del av världens största kapitalförvaltare, är fonden ett attraktivt alternativ för de som är intresserade av att investera i Turkiet.

Ishares MSCI Turkey UCITS ETF  
Avkastning % i år 16,7
Avkastning % 3 år 77,0
Risk % 3 år 35,1
Index MSCI Turkey Index
Handelskod: IQQ5
ISIN: IE00B1FZS574
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,75
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares- Blackrock
Källa: Ishares 29/2 2024  

 

Känner du att du inte vill ta en 100-procentig Turkietexponering erbjuder Östeuropafonder en större riskspridning där mellan 25 procent till 35 procents är investerat i turkiska aktier. 

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
iShares MSCI Turkey UCITS ETF USD (Dist) Köp 17,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -