Fonden med shariakompatibla bolag

Börshandlad fond Den börshandlade aktivt förvaltade fonden HANetf Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity investerar i shariakompatibla bolag.

Det som konkret kännetecknar bolagsvalen i fonden är att fokus ligger på stark bolagsledning, låg skuldsättning, starka balansräkningar och att bolagen inte sysslar med något som enligt islam är förbjudna aktiviteter.

Det utesluter till exempel alkoholproducenter, spelbolag och grisköttproduktion. Det påminner alltså om andra ESG-stämplade fonder. Den största skillnaden är att inte heller vanliga banker och finansbolag är shariakompatibla eftersom räntor inte är förenligt med ortodox muslimsk tradition.

 

Förutom det är det som slår mest när det gäller valen av bolag att det i stort sett skulle ha kunnat röra sig om vilken aktivt förvaltad globalfond som helst.

Största innehavet i fonden är digitaliseringsjätten Microsoft. Knappt 4 procent av fondens kapital finns investerat här. Microsoftaktien är upp knappt 10 procent i år.

Näst största innehavet är halvledarjätten Taiwan Semiconductor med 3,5 procent. Taiwan Semiconductor är upp knappt 40 procent i år.

Tredje största innehavet är Trane Technologies. Trane Technologies är en världsledande tillverkare av värme, ventilation och luftkonditioneringar (HVAC-system). Trane sysslar med inomhusklimat i form av värme, kyla och luftrengöring för alla typer av byggnader. Aktien är upp 16 procent under 2024.  

Anda stora innehav är Eli Lilly, Siemens Healthineers, Broadcom, Astrazeneca, Wolters Kluwer och Canadian Pacific Kansas City.

Bolag Vikt
Microsoft  3,84%

Taiwan Semicond Mfg Co 

3,53%

Trane Technologies

3,32%

ASML Holding NV

3,28%

Eli Lilly

3,25%

Siemens Healthineers AG

3,21%

Broadcom

3,14%

AstraZeneca

2,99%

Wolters Kluwer NV

2,98%

Canadian Pacific Kansas City

2,89%

 

Påfallande många amerikanska techbolag har letat sig in i fonden lite längre ner i innehållslistorna. Här finns till exempel Intuit, Servicenow, Alphabet och Adobe. Sammantaget är exponeringen mot techsektorn 38 procent.

Knappt 66 procent av fondens kapital är investerat i USA. Det är en liten undervikt. Näst största landsexponeringen är mot Nederländerna. Här handlar det uteslutande om innehaven i ASML och i Wolters Kluwer. Tredje största landsexponeringen är mot Frankrike.

Sammantaget har fonden idag 38 innehav. Årsavgiften uppgår till 0,76 procent. Det kan tyckas vara i högsta laget, men man får samtidigt se att det rör sig om en aktivt förvaltad fond som normalt sett är lite dyrare.

HANetf Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity förvaltas aktivt av amerikanska Saturna Capital Corporation. Det är en kapitalförvaltare med totala tillgångar på 6 miljarder dollar och lång investeringserfarenhet. Bolaget startade 1989.

HANetf Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity ger investerare exponering mot den globala aktiemarknaden med en shariakompatibel och ESG-fokuserad strategi.

Den väldiversifierade portföljen med fokus på kvalitet gör den till ett intressant alternativ även för investerare som inte direkt söker shariakompatibla eller etiska investeringar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HANetf Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF - Acc Köp 8,09 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -