37 särskilt köpvärda europeiska aktier

Börs Investmentbanken Morgan Stanleys har klassat 37 europeiska aktier som särskilt köpvärda. Här är hela listan.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Morgan Stanley spår att de europeiska aktiemarknaderna borde börja återhämta sig från valen till EU-parlamentet, franska valet och valet i Storbritannien. Styrräntorna kommer dessutom att sjunka vilket också väntas ge de europeiska aktiemarknaderna stöd.

Storbritannien är det land med flest särskilt köpvärda aktier, enligt banken. Hela åtta bolag noterade på Londonbörsen finns med. Det följs av Tyskland med fyra bolag och Frankrike och Italien med vardera tre bolag. Även tre svenska bolag har letat sig in på topplistan.

De svenska bolagen det rör sig om är Stora Enso, Lundin Mining och AstraZeneca.

Kopparproducenten Lundin Mining anses extra köpvärd på grund av förbättrad driftsnivå samtidigt som den politiska och finansiella miljön i Argentina har förbättrats. Banken anser även att riskerna i Chile minskar.

Lundin Mining har dessutom en god förvärvsstrategi, särskilt genom det planerade förvärvet av Caserones. Banken anser dessutom att Josemaria-projektet erbjuder strategiska tillväxtmöjligheter.

När det gäller Stora Enso anser banken att aktien är köpvärd på grund av återhämtningen på marknaden för förpackningspapper. Marknaden har genomgått en kraftig nedgång och har nu börjat återhämta sig, med prisökningar som börjar slå igenom.

Stora Enso anses dessutom ha en högre operativ hävstång jämfört med konkurrenterna. De ökade volymerna väntas leda till en fördubbling av vinsten fram till 2027.

Läkemedelsjätten AstraZeneca anses köpvärt av flera skäl. Främst är att bolaget har en omfattande pipeline med nya behandlingar. Bolaget handlas dessutom redan idag med relativt stor rabatt mot läkemedelssektorn.

Ett annat nordiskt bolag som kvalat in på listan är norska Schibsted. Schibsted framstår som lockande eftersom de är marknadsledande på den nordiska marknaden för annonser. Man har dessutom avyttrat mediedelen och sålt en betydande del av sin ägarandel i Adevinta.

Schibsteds annonsplattformar är ledande i Norden och väntas ge en stabil intäktsström och möjligheter till tillväxt när den digitala annonsmarknaden fortsätter att expandera, skriver banken.

Störst uppsida till riktkursen bland bolagen på listan anses teleoperatören Swisscom ha med drygt 40 procent. Även den tyska fordonsproducenten Mercedes-Benz anses ha stor uppsida. Riktkursen är satt till 65 euro.

Det spanska energibolaget Respsol har en uppsida till rikkursen på 36 procent. Tyska storbanken Commerzbank anses också vara attraktiv. Här ser Morgan Stanley en uppsida på drygt 35 procent.

Andra aktier med stor uppsida till riktkurs på listan är: italienska storbanken Intesa Sanpaolo, Merck, Mediobanca och börsoperatören Euronext.

(Se hela listan här på Placera.se)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -