PM NYHETER I KORTHET ONSDAG 6 JULI (Direkt)

2022-07-06 07:51

VÄLJ SIDA C. Näringslivstopparna kräver tydliga besked av Centerpartiets ledare Annie Lööf om vilken sida de väljer inför valet. Om C släpper fram en S-regering vill en majoritet av de tillfrågade i en Ipsos-enkät att de är med och styr. (DI)

AVTALSRÖRELSEN. Enligt LO-basen Susanna Gideonsson är vd-lönerna ett hot mot avtalsrörelsen. Hon har tröttnat på att medlemmarna ska ta notan samtidigt som vd-lönerna drar iväg. (DI)

FÖRHANDLINGSPLANER. Några nya förhandlingar mellan SAS och pilotfacken har ännu inte planerats sedan bolagets piloter i måndags började strejka. (DN)

BOSTADSFÖRHANDLINGAR. Enligt Hyresgästföreningen väntar rekordtuffa förhandlingar i höst. Stora kostnadsökningar drabbar alla fastighetsägare när inflation och räntor stiger och även hyresvärdar drabbas. (SvD)

SPÅR FALLANDE RÄNTOR. Fastighetsprofilen Sven-Olof Johansson tror att de höga räntorna är tillfälliga och att centralbankerna snart behöver sänka räntorna igen för att stimulera ekonomin och mota en lågkonjunktur i grind. (SvD)

BILLIGARE SPANNMÅL. Priserna på vete och majs nådde en toppnivå i maj och har sedan dess sjunkit. Råvaruanalytikern Torbjörn Iwarson tror att den långsiktiga pristrenden är nedåtriktad. (SvD)

KD VILL HA FLER VILLOR. Kristdemokraterna vill öka villabyggandet och att det ska bli lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. (DI, SvD)

BANKKRAV. Pensionsmyndighetens 4-miljarderskrav på Swedbank, som offentliggjordes den 1 juli, beslutades redan i december i fjol. (DI)

SMÅ MARGINALER. It-återförsäljaren Dustins marginaler är pressade, vilket gör att bolagets skuldsättning börjar se problematisk ut. (DI)

ÖB. Enligt överbefälhavare Micael Bydén kan det bli aktuellt att skicka svenska soldater till Baltikum när vi är med i Nato. På tisdagen blev vi officiellt "blivande medlem" i försvarsalliansen. (DN)

SÄMSTA SEDAN 1932. Årets första sex månader för det breda OMXSPI-indexet på Stockholmsbörsen har inneburit det sämsta inledningshalvåret på 90 år. (DI)

SVENSK GRUNDSKOLA. Den svenska grundskolan är bland de bästa i världen, visar en djupare analys av Pisa och andra internationella kunskapstester. Den har återhämtat sig helt efter "Pisa-raset", sannolikt tack vare reformer som genomfördes runt 2010, enligt forskaren Gabriel Heller Sahlgren. (DN Debatt)

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SAS - I dag

{point.key}

Thule Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -