XBRANE BIOPHARMA
EMISSION GER FINANSIERING TILL 1 KV 2025 - VD (Direkt)

2024-01-22 11:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma ska genom en kapitalanskaffning om 343 miljoner kronor via en företrädesemission se till att bolaget är finansierade till dess att bolaget blir kassaflödespositiva.

"Det är för att säkerställa bolagets likviditet fram tills att vi förväntas nå positivt kassaflöde i första kvartalet 2025 och också finansiera den för oss så otroligt viktiga och nära förestående lanseringen av vår huvudsakliga läkemedelsprodukt Ximluci i USA, säger Xbrane Biopharmas vd Martin Åmark till Nyhetsbyrån Direkt.

Ambitionen från bolagets sida är enligt Martin Åmark att det efter denna kapitalanskaffning inte ska krävas mer kapital för den fortsatta driften av bolaget.

I samband med Xbrane Biopharmas rapport för det tredje kvartalet den 30 november 2023 skrev Pareto Securities att "Baserat på förväntad kassaförbränningstakt och lönsamhet uppskattar vi det ytterligare kapitalbehovet till 100-200 miljoner kronor, om lönsamhet nås första kvartalet 2025 och om Biogens milstolpar under 2024 på 10 miljoner dollar mottas".

Med det som bakgrund ställer Nyhetsbyrån Direkt frågan om Xbrane vill skapa sig ytterligare handlingsutrymme med tanke på differensen mellan det urprungliga emissionsbeloppet om 343 miljoner kronor och Paretos uppskattade kapitalbehov.

Xbranes vd påpekar då att emissionslikviden även ska täcka förskottsbetalning av de kommande sex amorteringarna till CVI i förhållande till de konvertibla obligationerna.

Från pressmeddelandet framgår att cirka 28 procent av beloppet ska användas för detta ändamål. Exkluderas denna del återstår cirka 247 miljoner kronor.

"Drar du av den hamnar du ungefär i den häraden som Pareto antog", säger Martin Åmark.

Martin Åmark ger även en förklaring på varför bolaget väljer att amortera i förskott.

"Det är för att säkerställa att vi inte behöver amortera i aktier", säger Martin Åmark.

Den största delen av emissionslikviden, cirka 40 procent, ska gå till lansering av Ximluci i USA och lansering av Ximluci PFS, en förfylld injektion av Ximluci.

"Det är främst att tillverka lanseringsmaterial för USA. Det är det huvudsakliga syftet", säger Martin Åmark.

Under hösten 2023 senarelade Xbrane sitt mål om positivt kassaflöde som nu ska ske på månadsbasis innan slutet av första kvartalet 2025. Bakgrunden låg i att Xbrane med sin partner Stada har sett ett långsammare upptag av Ximluci i Europa.

Vad är risken för att vi skulle kunna få se en upprepning i USA?

"Vi har sett att biosimilarer till Lucentis har fått ett mycket varmare mottagande i USA än i Europa. Det finns två biosimilarer på Lucentis i USA i dagsläget. De sålde tillsammans under tredje kvartalet för 50 miljoner amerikanska dollar", säger Martin Åmark.

Han nämner även affären där schweiziska Novartis generikaverksamhet Sandoz köper Lucentisutmanaren Cimerli från Coherus Biosciences för 170 miljoner dollar.

"Det påvisar värdet av Lucentis biosimilarer och den här typen av produkter i USA. Det är en marknad på 8 miljarder dollar", säger Martin Åmark.

Ögonläkemedlet Lucentis från schweiziska Novartis har även en konkurrent i form av läkemedlet Eyelea.

"Vi såg också på marknaden att biosimilarer till Eylea nog inte kommer att komma på marknaden förrän 2027 på grund av IP-tvister med Regeneron", uppger Martin Åmark.

För ungefär en vecka sedan vann Regeneron en patenttvist i USA kring en biosimilar till Eylea från Viatris, vilket enligt Martin Åmark kanske kom "lite oväntat för marknaden" som tillägger "det här skapar en mycket bättre möjlighet för Ximluci i USA att kunna adressera hela den här marknaden och också ta marknadsandel från Eylea inom det här tidsspannet fram till 2027".

Vid 11-tiden hade Xbrane Biopharma rasat med 67 procent till 2:53 kronor.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Xbrane Biopharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -