AI
AMD FÖRBJUDS SÄLJA SKRÄDDARSYTT CHIP TILL KINA - BN (Direkt)

2024-03-05 11:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska handelsdepartementet har förbjudit chiptillverkaren Advanced Micro Devices (AMD) att sälja ett AI-chip som skräddarsytts för att komma runt exportblockaden mot Kina för högavancerade chip, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Chipet i fråga är inte lika kraftfullt som motsvarigheter som säljs på godkända internationella marknader, men handelsdepartementet hävdar att det ändå var för avancerat. Därför krävs en särskild licens från departementets industri- och säkerhetsavdelning. Det är oklart om AMD kommer ansöka om en sådan, skriver Bloomberg News.

Handelsdepartementet har fått i uppdrag att begränsa Kinas tillgång till högavancerad chipteknik samt tillverkningsutrustning för sådan framställning. Skälet är att Kinas militär inte ska ges möjlighet att framställa vapen med hjälp av spjutspetstekniken, som i princip helt och hållet består av amerikanska patent.

Även AMD-konkurrenten Nvidias arbete med att skräddarsy chip för den kinesiska marknaden har uppmärksammats och handelsminister Gina Raimondo har kommenterat att även dessa komponenter utreds.

AMD:s aktie backade 3 procent i den amerikanska förhandeln på tisdagen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -