GEOPOLITIK
FINLAND MANAR TILL SANS OM RYSKT KRIG UTANFÖR UKRAINA (Direkt)

2024-04-11 09:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Natos ledare bör sansa sin retorik rörande att Ryssland skulle vara på väg att angripa nya länder i Europa bortom Ukraina, sade Finland president Alexander Stubb i en intervju med Financial Times publicerad på torsdagen.

Alexander Stubb menar att Europas ledare i stället bör lägga mer fokus på att förbereda sina försvarsmakter för en sådan potentiell konflikt, och därigenom vara "mer finländska".

Den senaste tidens varningar om att Ryssland överväger eskalera den geopolitiska oron i Europa med angrepp bortom Ukraina leder bort från det mest aktuella huvudfokuset: Att bistå Kiev och bygga upp de militära styrkorna, menar Alexander Stubb.

Varningarna om ryska angrepp mot andra länder i Europa har kommit från ledare i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Polen och Estland. Frankrikes president, Emmanuel Macron, har också uppmärksammats som hårdare de senaste månaderna. Han har lyft att det kan behöva bli aktuellt med Natotrupp i Ukraina för att stoppa Ryssland, något som antas eskalera kriget avsevärt.

EU:s utrikeschef Josep Borell lyfte å sin sida tidigare i veckan att ett europeiskt krig "inte längre bara är en fantasi". Varningarna har bland annat tagit avstamp i att Ryssland går över till krigsekonomi och utökar försvarsutgifterna snabbt. Dessutom utlovas ökade truppnivåer vid gränsen mot Nato.

Alexander Stubb hävdar dock att det är överdrifter.

"Jag blir orolig när jag hör det här krigspratet om att Ryssland kommer att testa artikel 5 (Natos kollektiva försvarsåtagande reds anm), och att Europa står näst på tur. Jag tycker att vi bör förbereda oss för det, men samtidigt tror jag det är ett högst osannolikt scenario", sade den nytillträdde finländske presidenten.

"Med andra ord: Var mer förberedda. För att undvika det värsta krävs förberedelser på det värsta", sade han.

Löften om utökad rysk truppansamling vid finländska gränsen, som sträcker sig 134 mil, skrämmer inte finländarna, som utkämpat över 30 krig och skärmytslingar sedan 1300-talet.

"Vi är inte oroade alls, men vi är förberedda", sade Alexander Stubb.

I Finlands basscenario har Ryssland fortfarande en auktoritär ledare år 2030, och armén kommer att ha återhämtat sig till ungefär samma nivå som inför kriget inleddes. Men Finland tror inte att Ryssland kommer att ha anfallit ett Natoland innan 2030.

Vad avser alliansen och EU så handlar det inte bara om att frontstaterna är förberedda, det handlar om att alla är förberedda, hävdar presidenten, med ett tillägg om att "vi (Finland reds anm) är väl förberedda, som väl är".

Han och rekommenderar också andra europeiska länder att överväga att likt Finland införa värnplikt.

I realtid är dock stödet till Ukraina av yttersta vikt, under de kommande månaderna, menar han. Rysslands president, Vladimir Putin, har tagit tillfället i akt och förmodligen känt sig mycket självsäker när han hittade ett fönster av svaghet att nyttja för att under våren bryta Ukrainas försvarslinjer. Fönstret är öppet mellan nu och september, menar Finlands president.

"Ryssarna vet att möjlighetsfönstret stänger någon gång i slutet av augusti eller början av september. Därför måste vi trappa upp stödet till Ukraina omedelbart", sade han.

Natoländerna måste stötta Ukraina hur länge det än är nödvändigt, och just nu med nästan vad som än krävs, fortsätter Alexander Stubb.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -