NEW YORK
FED-PROTOKOLLET SÄNKTE BÖRSERNA, S&P 500 -0,3% (Direkt)

2024-05-22 22:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börsernas handel kring nollstrecket tog slut i samband med centralbanken Feds protokoll från det senaste räntemötet. Därmed avslutades onsdagens handel på rött. Efter stängning väntas dock sentimentsdrivande Nvidia att rapportera.

S&P 500 sjönk 0,3 procent till 5.307 och räknat från svensk börsstängning var nedgången 0,2 procent. Dow Jones industriindex backade 0,5 procent till 39.672, samtidigt som Nasdaq Composite retirerade 0,2 procent till 16.802.

I protokollet från det senaste räntemötet, där räntan hölls oförändrad, framkom det att Fed-ledamöterna bedömde att disinflationsprocessen kan ta längre tid än tidigare trott. Därtill ansåg vissa att de negativa inflationsöverraskningarna i det första kvartalet var breda och därmed inte borde räknas bort.

Ytterligare några hökaktiga toner hördes. Vissa mötesdeltagare var osäkra på om de nuvarande finansiella förhållandena är tillräckligt restriktiva och några ville se en oförändrad, eller höjd, takt av minskningen av balansräkningen, snarare än den sänkta takt som blev.

Efter protokollsläppet stärktes dollarn, samtidigt som det syntes en viss ökning i statspappersräntorna, som dock avtog något senare. Tioårsräntan steg 1 punkt till 4,43 procent och tvååringen ökade 5 punkter till 4,88 procent.

På börssidan var stämningen upptrissad inför chiptillverkaren Nvidias rapport, som enligt Deutsche Bank "har blivit en av de viktigaste händelserna i makrokalendern", skrev CNBC. Förväntningarna inför rapporten var att Nvidias intäkter växer hela 242 procent till 24,6 miljarder dollar, enligt data från LSEG som Reuters hänvisar till. Rörelseresultatet väntades öka till 12,8 miljarder dollar under första kvartalet från 2,0 miljarder under samma period föregående år. Aktien var inför rapporten ned 0,5 procent.

För resten av sektorn var det något mer optimism. Intel sjönk 1 procent, men AMD och Qualcomm trotsade det något sura allmänna börssentimentet och steg 0,5 respektive 1,0 procent. Bland de absolut största teknikbolagen var det bara Meta Platforms och Microsoft som steg, om 0,7 respektive 0,3 procent. Sämst gick det för Tesla, vars aktie dalade 3,5 procent. Däremellan fanns Alphabet och Apple, som sjönk under procenten.

Inom halvledarsektorn kom även en rapport inför aktiehandelns inledning. Halvledartillverkaren Analog Devices slog förväntningarna för det gångna kvartalet och intäktsprognos för det innevarande kvartalet kom också in högre än väntat. Aktien hoppade upp mer än 10 procent.

Sämre gick det för den rapporterande detaljhandelskedjan Target, vars aktie föll med 8 procent efter att bolaget bommat vinstförväntningarna i det första kvartalet.

Även den kanadensiska klädtillverkaren Lululemon var ned, om drygt 7 procent. I ett försök att stärka sin tillväxt, påskynda produktinnovationscykler och förbättra effektiviteten får produktchefen Sun Choe lämna bolaget.

Storbanken Citi har fått böter på 61,6 miljoner pund av brittiska myndigheter. Bakgrund till böterna är att bankens anställda i London med felaktiga affärer under 2022 utlöste en blixtkrasch på de europeiska aktiemarknaderna. Aktien handlades ned 1,4 procent efter att ha varit vid nollstrecket tidigare.

Telehälsobolaget Hims & Hers Health, som tidigare i veckan rusade efter att ha meddelat om en billigare viktnedgångsmedicin med samma substans, semaglutid, som Novo Nordisks Wegovy, sjönk nästan 8 procent efter att Citi sänkt sin rekommendation till behåll. Citi anser att bolaget presterar bra, men att aktien redan har tagit ut en betydande del av potentialen.

Läkemedelsbolaget Pfizer meddelade om ytterligare ett flerårsprogram för att sänka kostnaderna. Programmet är på 1,7 miljarder dollar till slutet av 2027 och är i tillägg till det befintliga kostnadsbesparingsprogrammet på 4 miljarder dollar. Aktien stärktes 3,6 procent.


Graf: S&P 500 onsdagen den 22 maj

Källa: Infront


Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -