G7
ÖVERENS OM RISKFÖRDELNING FÖR UKRAINSKT BISTÅND - BN (Direkt)

2024-06-13 11:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter flera månaders diskussioner kring hur avkastningen från de frysta ryska tillgångarna ska användas, har G7-länderna kommit överens om en lånefördelning bland G7-länderna baserad på storleken på deras ekonomier för att tillförse Ukraina med cirka 50 miljarder dollar i nytt bistånd som börjar betalas ut i slutet av året.

Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Avtalet som innebär att samtliga G7-länderna finansierar biståndet genom att ta individuella lån som är tänkta att betalas av med avkastningen från de frysta ryska tillgångarna är ämnade att hjälpa Ukraina med militära medel samt återhämtning.

Beslutet väntas generera stöd till Ukraina på medellång sikt och hjälper landet att täcka dess finansieringsbehov 2025 och framåt.

Lånefördelningen ämnar fördela riskerna bland länderna i enlighet med varje enskilda lands interna processer och kapacitet. Skulle de ryska tillgångarna inte generera de beräknade avkastningarna bär varje land ett enskilt ansvar kopplat till det egna lånet.

Återbetalningen av lånen är beroende av att medlen förblir frysta under en tillräckligt lång period för att generera avkastning som täcker lånen, en process som kommer att ta fler år.

De tekniska besluten kommer att fattas först efter G7-mötet som avslutas 15 juni.

I slutet av maj i år godkände EU förslaget om att använda avkastningen från frysta ryska tillgångar som finns i EU och hanteras av det Belgiskt-baserade Euroclear, för att bistå Ukraina med ekonomiskt stöd.

EU förslaget innebär att Ukraina kommer tillhandahållas så mycket som 3 miljarder euro i år, varav 90 procent av medlet kommer att gå till den ukrainska militären.

Förslaget har mött motstånd och kritik från bland annat banker i Väst som uttryckt oro kring eventuella rättsliga åtgärder och repressalier från Ryssland när sanktionerna lyfts.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -