Kinas fastighetsstöd har bara haft positiv effekt i större städer (Finwire)

2024-06-18 14:13

Kinas senaste stödåtgärder för fastighetsmarknaden har ökat försäljningen i de större städerna, men aktiviteten i mindre orter har fortfarande svårt att komma igång. Det visar data från fastighetsbolag och intervjuer med mäklare som Reuters har gjort.

En av förklaringarna ligger i att politiken är mer effektiv i storstäderna eftersom efterfrågan och utbudet är mer balanserat.

"Många av de små städerna har ett långsiktigt strukturellt överskott som är mer svårlöst. Det kommer ta längre tid", säger Zhang Zhiwei, chefsekonom på Pinpoint Asset Management.

Kina genomförde 17 maj flera stödåtgärder för att försöka få fart på fastighetsmarknaden, som har bromsat in kraftigt de senaste åren. Exempelvis sänktes miniminivåerna på kontantinsatserna och räntorna för bolån. Kommuner instruerades också att köpa osålda lägenheter för att använda dem till sociala bostäder.

Fastighetssektorn stod för nästan en fjärdedel av Kinas BNP innan den gick in i en kris 2021, utlöst av stigande räntor. Problemet är kvarstående med många fastighetsutvecklare som kämpar med att hålla sig vid liv.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -