Kalastider med Kopparbergs

Det relativt lilla bryggeriet Kopparbergs går allt bättre, trots ett kärvare marknadsklimat, och aktien har mer än dubblats det senaste året. Aktien lockar för den som gillar risk.


29 september, 2010

Kopparbergs är kanske mest känt för sin päroncider, som faktiskt är världens mest sålda päroncider. Andra starka och välkända varumärken är Kopparbergs, Zeunerts, Banco och Sofiero, där den sistnämnda i sin tur är Sveriges mest sålda starköl sedan 2002. Bolaget har en årsomsättning på drygt 1,1 miljarder kronor exklusive den särskilda dryckesskatten som sprit- och alkoholföretag får betala och börsvärdet är runt 215 Mkr.

Kopparbergs har, trots sin relativa litenhet, lyckats hävda sig väl i den hårt konkurrenssatta bryggeribranschen och kunnat öka försäljningen med nästan 10 procent per år de senaste fem åren på en svagt växande marknad. Det är ett tecken på starka konkurrensfördelar.

Under 2009 ökade bolaget försäljningen med 7 procent till 1 067 Mkr (996) och rapporten för årets första sex månader pekade på en försäljningsökning på hyggliga 8,4 procent. Det stärker bilden av att bryggeribranschens försäljning är rätt så stabil över konjunkturcyklerna trots att det finns en viss koppling till den hushållens disponibla inkomster.

Den största marknaden är Sverige där drygt 50 procent av intäkterna hämtas in, men bolaget har försäljning i ytterligare 36 länder. Hälften av försäljningen går på export som till största del består av Kopparbergs Cider. Bland exportmarknaderna sticker framförallt Finland ut, där Kopparbergs hälftenäger säljbolaget med sin distributör. Andra viktiga marknader är Storbritannien, Irland och Spanien. De största konkurrenterna på ölsidan är Spendrups, Åbro och jätten Carlsbergs, där Pripps och Falcon ingår.  

Peter Bronsman, huvudägare och vd, tog över bolaget 1994 och är fortfarande huvudägare med cirka 25 procent av aktierna och 65 procent av rösterna. Hans främsta förklaring till framgångarna de senaste åren är att Kopparbergs lyckades fylla ett tomrum som uppstod på den svenska marknaden när bryggeribranschen konsoliderades på 90-talet. Det fanns ett behov av ett svenskt bryggeri med regionala varumärken.

Rörelsemarginalen har sedan 2004 legat omkring 3,7 procent med undantaget 2007 när den nådde 4,9 procent. Med ökad försäljning kommer naturligtvis skalfördelar i tillverkningen, men för Kopparbergs del har valutakurser en betydande inverkan på resultatet. Försäljningen i utländsk valuta har på senare år ökat på grund av den stigande exportandelen. Ifjol uppgick försäljningen i utländskt valuta till cirka 30 procent av omsättningen och numera hanterar man utländska inbetalningar via valutakonton för att minska risken. Trots stigande volymer stod marginalen och stampade på cirka 3,6 procent under det första halvåret 2010, troligtvis på grund av den starkare kronan under året gentemot euron.

Aktien har det senaste året stigit med 125 procent till 11 kronor. Bolagets totala skulder uppgår till cirka 675 Mkr, vilka överstiger omsättningstillgångarna på 550 Mkr. Kassaflödet från rörelsen låg på 56 Mkr ifjol. Fokus under 2010 ligger på att ytterligare öka den höglönsamma exporten av cider och vi räknar med att Kopparbergs kan nå drygt 4 procent i marginal i år, vilket ger en vinst före skatt runt 45 Mkr. Drar man bort skatt och lite minoritetsandelar så ger det en vinstförmåga på mellan 1,2-1,4 krona per aktie om inte tillväxten säckar ihop fullständigt, vilket det inte finns några tecken på hittills. P/e-talet hamnar då grovt sett mellan 8 och 9.

Det är en värdering som känns ganska rimlig i dagsläget. Kopparbergs bör nämligen handlas med en rabatt givet storleken och den tunna handeln i aktien samt bristfälliga information man ger ut, även om aktien kan vara lockande för den riskvillige.  

---

Den här analysen publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan, nummer 39 den 27 september 2010. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Kopparbergs B

Senast

115,20

1 dag %

0,17%

1 dag

1 mån

1 år

Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.