Nordeas chefekonom om Sverige: "Plötsligt är vi snygga"

Länge har Sverige beskrivits som ett land med hög skuldsättning och riskfylld fastighetsmarknad. Men nu har spelplanen ritats om, enligt Nordeas chefekonom Annika Winsth. "Sverige lyfts fram som en intressant marknad. Helt plötsligt är vi snygga", säger hon när bankens makroekonomiska prognos presenteras.

Annika Winsth om Nordeas makroekonomiska prognos. Foto: Nordea/Bildbyrån
Annika Winsth om Nordeas makroekonomiska prognos. Foto: Nordea/Bildbyrån

Idag, 15:26

Nordea presenterade sin senaste makroekonomiska prognos Economic Outlook på huvudkontoret i Stockholm under onsdagen. Ute regnar det, och även på skärmen bakom chefekonom Annika Winsth syns regndroppar dugga mot ett paraply.

"Vi tänker oss att Norden står där under paraplyet och håller Sverige bäst skyddat av alla. Sverige har bäst förutsättningar att rida ut den här stormen", säger hon.

Ser betydligt bättre läge

Stormen är de ekonomiska utmaningar som bottnar i oförutsägbara kast från USA.

"Det vi menar är, vilket våra nordiska kollegor också påpekar, att effekterna av handelskonflikten i USA är tämligen små. Den stora frågan är hur våra viktigaste handelspartners påverkas", förklarar Annika Winsth.

Sverige har alltså bra förutsättningar, fortsätter hon och säger att osäkerheten lär minska. Dels på grund av den 90 dagars överenskommelse som nyligen trädde i kraft mellan USA och Europa, där länderna tillfälligt pausade sina höjda tullar.

"Vi får se vad som händer när tullpausen är över. Men vi ser ändå det världsekonomiska läget framöver som betydligt bättre än den turbulenta inledningen på året, när vi hade Liberation Day, uppgång i långräntorna och försvagning av dollarn."

Svenska marknaden: "Är intressant"

Efter att nyligen ha besökt både Bryssel och Paris berättar chefekonomen att "väldigt många" är nyfikna på den svenska marknaden.

"Vi har själva fokuserat länge på allt som är svagt. Dålig fastighetsmarknad, hög skuldsättning och så vidare. Men det har ändrats", säger Winsth och tillägger:

"Sverige lyfts fram som en intressant marknad. Helt plötsligt är vi snygga."

Chefekonomen hänvisar dels till den svenska finansmarknaden och att Sverige är en liten flexibel ekonomi, som enligt henne är vana vid att hantera svåra situationer och agera snabbfotat.

"Till exempel har våra företag varit superduktiga på att ställa om sin produktion nu efter Donald Trumps aviserade tullar", säger hon.

Winsth lyfter också fram medlemskapet i Nato som attraktivt i resten av Europa.

"Där har vi också haft en katastrofbild eftersom vi i 30 år har nedrustat försvaret. Men den bilden jag möter är att vi har ett modernt försvar, som skalar upp snabbt och lär sig mycket av hur Ukraina försvarar sig."

Svenskarna inte "fullt ut medvetna" om tillgångar i dollarn

Annika Winsth tillägger att det är viktigt att vara vaksam på den amerikanska dollarn.

"Det har varit en lång resa mot dollarn, allt talade för att man skulle investera i den."

Hon pekar på risken att äga globalfonder där många har stor exponering mot USA.

"Jag tror faktiskt inte att svenska folket är fullt ut medvetna om hur mycket pengar de har placerade i dollarn. Det är ju både via vanliga fonder och pensionsfonder."

Winsth är inte säker på huruvida privatpersoner behöver reflektera särskilt mycket över det. Men hon tycker att det är hög tid för företagen att, om de inte redan gjort det, utvärdera sina tillgångar och verksamheter som påverkas av dollarn.

Neutral ränta högre än 3%

Gällande styrräntan står Nordea fast vid att Riksbanken har sänkt klart. Prognosen är att den i två år kommer ligga kvar på 2,25%.

Detta trots att många andra storbanker spår en räntesänkning i juni.

"Någonstans måste det sjunka in att 2,25% är en ganska normal ränta. Det är klart att det gör många hushåll besvikna, men vi menar att 2,25% är en ränta som man kan hantera", säger Annika Winsth och lägger till att hushållen sparar pengar i hög grad.

"Vi måste glömma lågräntemiljön."

På frågan om den nuvarande räntan kan ses som en neutral ränta, som varken har en stimulerande eller åtstramande effekt, svarar bankens chefanalytiker Torbjörn Isaksson:

"För att vara neutral tror vi på lång sikt att den ska ligga ännu högre än 3%. Då tänker vi på omkring tio år framöver."

Ämnen i artikeln

Nordea Bank

Senast

139,75

1 dag %

−1,20%

1 dag

1 mån

1 år

Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.