Slut på fred, frihet och frihandel
Samtidigt har det skett ett strukturellt skifte i världsekonomin som gör att inflationsriskerna är på uppsidan, påtalar han. Från sent 90-tal och fram till pandemin utvecklades den globala ekonomin relativt friktionsfritt med en ökad frihandel, avreglering och digitalisering. Det bidrog till att inflationen pressades ned.
Men mycket har förändrats på kort tid.
"Nu är det inte fred, frihet och frihandel som avspeglas i världsekonomin. Istället är det geopolitiska intressen som leder till protektionism och mer ekonomisk nationalism. Man vill ta hem produktionen i ökad utsträckning och tvingas då att göra saker på ett lite dyrare sätt än man gjorde förut."
Det här gör att Andersson ser framför sig en högre inflation.
"Vi väntar oss en konjunkturuppgång i Sverige och Europa, till en början något dämpad. Vi tror dock inte att dämpningen som sker på grund av handelspolitiken blir nog stor för att trycka ner inflationen."
Samtidigt låter det som att det handlar om många yttre faktorer och kanske inte en överhettad ekonomi och prisspiral här hemma?
"Sverige är en ganska liten ekonomi som är väldigt öppen mot omvärlden. Och det är svårt att avskärma oss från inflationsimpulser på den globala marknaden över tid", säger Ulf Andersson.