Inväntar data
Riksbanken ser två scenarion framför sig: Att inflationen blir hög i USA, men låg i Europa. Eller att Europa svarar med tullar och att inflationen blir hög även här.
Det förstnämnda är mest trolig, påtalar riksbankschefen. Men tillägger samtidigt att man inväntar mer information och att man inte vill agera för snabbt.
Vad behöver ni se för att det ska bli en sänkning på nästa möte i juni?
"Den stora frågan är ju inflationsdynamiken. Kombinationen konjunktur och inflationsdynamik måste bli tydligare i ena eller andra riktningen för att vi ska vara lite mer övertygade om vad nästa steg är", säger han till Affärsvärlden.
Men även om EU svarar med högre tullar, får man väl tro att det blir en engånghöjning i priser snarare än en prisspiral?
"Det är precis det dilemmat som centralbanker kommer att hamna i, om hur de här effekterna blir. Precis som du säger, det skulle kunna vara så att det här är en tillfällig prisnivåeffekt och tolv månader senare så går det ner igen", säger riksbankschefen och fortsätter:
"Men det skulle också kunna vara så att den här prishöjningen, som man är tvungen att göra för att kompensera för tullarna, sprider sig i flera olika varugrupper. Vidare att de sätter sig på inflationsförväntningarna och på så sätt startar en inflationsdynamik som inte är en engångseffekt utan kan bli mer persistent."
Erik Thedéen säger att om oljepriset höjs en dag och går ner nästa, så ska inte centralbankerna agera.
"Men för tullar där många länder är inblandade över längre tid, går det inte att säga säkert att det blir en engångseffekt."