Så sent som i slutet av februari sålde Mats Qviberg en betydande post i Bilia, en försäljning som vid en första anblick antydde att han tappade tron på bolaget. Men de aktierna såldes till barnen. En ren omplacering av kapitalet med andra ord.
Den senaste statistiken visar att Mats Qviberg privat äger 1 procent av rösterna i Bilia. Investmentbolaget Öresund, där Mats Qviberg är vice ordförande, äger i sin tur 27 procent av rösterna och därtill äger Mats Qvibergs barn Anna och Jacob ytterligare 3,5 procent av rösterna. Tillsammans har konstellationen Qviberg med familj och Öresund alltså 31,5 procent av rösterna i Bilia.
Ovanpå det äger HQ Bank, via fonder och pensionsstiftelser, ytterligare 7,6 procent av Bilia och Öresunds ordförande Sven Hagströmer äger cirka 0,5 procent privat. Totalt blir det sammanlagda ägandet drygt 40 procent. Utlöses inte budplikt i detta fall?
Tja, reglerna kring budplikt i svenska börsnoterade bolag är väldigt tydliga. Lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (2006:451) säger att om man når 30 procent av rösterna i ett börsnoterat bolag, ensam eller tillsammans med någon som är närstående, så måste man omedelbart offentliggöra hur stort hans eller hennes aktieinnehav i bolaget är och inom fyra veckor därefter lämna ett offentligt uppköpserbjudande (budplikt) avseende resterande aktier i bolaget.
Till närstående räknas enligt lagen:
Företag inom samma koncern som förvärvaren.Make eller sambo till förvärvaren.Barn till förvärvaren som står under förvärvarens vårdnad.Den med vilken har träffats en överenskommelse om att genom ett samordnat utövande av rösträtten inta en långsiktigt gemensam hållning i syfte att uppnå ett bestämmande inflytande över bolagets förvaltning.Någon som samarbetar med förvärvaren i syfte att uppnå kontroll över bolaget.
I första hand ser det ut att vara punkt 3 ovan som är intressant. Mats Qviberg och Öresund äger totalt 28 procent av rösterna och ligger därmed under budpliktsnivån 30 procent. Inkluderas barnen överstiger som sagt ägandet till en bit över 30 procent av rösterna och då är det budplikt som gäller enligt reglerna.
Men Mats Qviberg menar att barnen inte räknas som närstående enligt reglerna.
- Både Anna och Jacob är myndiga och omfattas inte av reglerna. De fattar sina egna ekonomiska beslut och uppfyller därför inte kriterierna för närstående enligt lagen, säger han.
Och visst stämmer det. Rent regelmässigt finns här inga hinder i det avseendet. Därmed kan man gå över till punkt 4 och 5. Hur vet man till exempel att Mats inte kommit överens med barnen om ett långsiktigt samarbete kring ägandet i Bilia?
På finansinspektionen verkar man inte ha stenkoll på ägarbilden i Bilia när placera.nu ringer.
- Vi tar till oss den informationen vi mottagit av er, säger Karin Ydén på finansinspektionen.
Inte heller Rolf Skog på Aktiemarknadsnämnden kan ge ett tydligt svar.
"Såvitt jag vet
så har Qviberg & Hagströmer inte någon dispens för att kringgå reglerna om budplikt i Bilia."