"Det är framförallt internationella investerare som utnyttjar kursskillnader mellan olika börser där samma bolag handlas", säger han.
Placera.nu har i flera tidigare artiklar skrivit om det växande fenomenet högfrekvenshandel. Du finner dem i rutan "Läs mer" här intill.
Bakom mer än hälften av aktiehandeln i USA står datorer som programmerats att agera vid givna signaler. Även i Europa växer fenomenet. Programhandel, eller algoritmhandel som det brukar kallas, är inget nytt. Men omfattningen har ökat sedan det kommit nya regler för konkurrens på finansmarknaderna. Det nya är också kraften i tekniken och möjligheterna det ger att skära emellan på aktiekurserna.
Många aktier handlas i dag på flera olika marknadsplatser vilket gör att det uppstår kursskillnader som endast mycket snabba datorer kan utnyttja. Superdatorerna ligger ständigt ute och letar efter prisskillnader. På några millisekunder kan de köpa och sälja tusentals aktier. Den här handeln kallas högfrekvenshandel.
Neonet är ett aktiehandelsföretag som speciellt inriktat sig på institutionella placerare och tillhandahåller ett egenutvecklat handelssystem.
Vad gör Neonet inom området högfrekvenshandel?
"Vi erbjuder snabb tillgång till likviditet oavsett på vilken marknadsplats den finns och snabb marknadsdata vilket är en förutsättning för högfrekvenshandel", säger Simon Nathanson.
Förekommer det högfrekvenshandel i nordiska aktier?
"Ja, det gör det. Det gäller framförallt stora internationella investerare."
Krävs det stora investeringar för att komma igång?
"Ja, vinsten vid varje enskild affär är liten vilket gör att det krävs stora volymer för att handeln ska bli lönsam. Det finns ett par svenska investerare som är väldigt aktiva mellan aktier och warranter."
På vilka börser handlar högfrekvenshandlarna nordiska aktier?
"På samtliga, där det är möjligt att handla nordiska aktier", säger Simon Nathanson.
Stockholmsbörsen uppger att börssystemet inte är tillräckligt snabbt för högfrekvenshandel av den typ som förekommer i New York. Simon Nathanson håller bara delvis med.
"Om du har ett pris på mellan 10 och 11 sek på Stockholmsbörsen och priset ligger mellan 9,75 och 10,50 sek på Burgundy så kan du, oavsett system, agera om du får ett avslut på den ena börsen."
Den lägre hastigheten ökar dock risken och minskar möjligheterna, enligt Simon Nathanson.
Hur skulle du beskriva skillnaden mellan traditionell algoritmhandel och högfrekvenshandel?
"Det som framförallt skiljer dem åt är att högfrekvensarna använder algoritmerna för att utnyttja prisskillnader mellan vilka aktier som helst, medan traditionella handlare använder algoritmerna för att genomföra affärer i vissa bolag", säger han förklarar vidare.
"En traditionell algoritmhandlare vill kanske köpa Ericson för en miljon kronor under fyra timmar medan en högfrekvensare hela tiden ligger ute, känner av och reagerar blixtsnabbt på prisskillnader."
Tidigare gjordes den här sortens affärer, enligt honom, mellan aktier och derivat. Det växande antalet marknadsplatser har gjort det möjligt att utnyttja prisskillnader även på enbart aktier.
Vilka strategier är vanligast?
"Direkt arbritage och statistiskt arbritage är de som jag känner till att högfrekvensare använder."
Arbitrage är en term som beskriver utnyttjandet av obalanser mellan två eller fler olika marknader som i sin tur ger prisskillnader och matchande handelsmöjligheter.
Många investerare är oroade över högfrekvenshandeln, har de anledning att vara det?
"Om vi börjar i andra ändan så har vi ju fragmenteringen av marknaden, med handel på flera marknadsplatser, uppstått. Därför att vi ville öka konkurrensen. Ökad konkurrens leder till effektivitet, lägre priser, bättre produkter, snabbare system och bättre service. För att uppnå det är den här sortens aktörer bra, eftersom de eliminerar felprissättningar och ökar likviditeten."
Finns det en risk att högfrekvenshandlarna styr kurserna?
"Nej, jag ser inte någon sådan direkt risk."
Flera amerikanska och europeiska handelsplatser erbjuder stora investerare så kallade dark pools där de kan lägga stora order som inte blir synliga förrän affären är klar.
Vad anser du om dark pools?
"Det egentliga syftet med dark pools är att hjälpa till att finna likviditet i aktier där omsättningen är låg. Om en investerare vill köpa 150 000 aktier i ett bolag där den dagliga omsättningen är 300 000 aktier så kommer det att påverka kursen. Alternativet är att ringa en mäklare som muntligt letar runt. När du använder dark pools behöver du ingen mäklare och ingen ser affärerna förrän du får en matchande order. Det är bra."
Dark pools brukar också beskrivas som institutionella investerares försvar mot högfrekvenshandeln.