Nordea stänger floppad stjärna

Fonder Förvaltningsresultatet i Nordea Selekta Sverige har varit dåligt, så dåligt att bolaget nu stänger fonden. I slutet av oktober fusioneras den med Nordea Swedish Stars.

Historien om Nordea Selekta Sverige går tillbaka till 2007. Då brottades storbankerna med ökad konkurrens från de mindre och oberoende fondbolagen. De hade koncentrerade och flexibla fonder som kunderna gillade, och som presterade väl.

För att matcha de oberoende fondbolagen startade storbankerna liknande fonder. På Handelsbanken hette de Selektiv, på Nordea Selekta och på Swedbank Robur fick de namnet Stella.

För Nordea Selekta Sverige har placeringsstrategin varit att bara investera i aktier som förvaltaren tror starkt på och gå in och ta stora poster. Ett bolag kan utgöra 30 procent i fonden. I en intervju 2007 med Placera förklarade den dåvarande ansvarige förvaltaren, Anna Sjödin, tanken med fonden. Sedan drygt 2 år har fonden förvaltats av Joakim Endre.

"Selekta Sverige har en högre risk än en bredare Sverigefond, men ska förhoppningsvis också ge högre avkastning. För att hela tiden ha kontroll på fondens risker gör vi varje vecka uppdateringar av risknivån, till exempel beta och standardavvikelsen samt hur vi ligger positionerade i små-, stora-, tillväxt- och värdebolag och så vidare. Allt för att inte få okontrollerade risker åt ett eller annat håll", sade Anna Sjödin då.

Men att vara flexibel och ta stora positioner har varit lättare sagt än gjort för storbankerna. I april förra året kastade Swedbank Robur in handduken för sin Swedbank Robur Stella Sverige och den 28 augusti i år bytte den namn och inriktning.

Nu är det Nordea som kapitulerar med motiveringen: "Nordea Selekta Sverige har inte haft en tillfredsställande utveckling över tiden och avkastningen har inte levt upp till förväntningarna".

Det är inte så konstigt. De senaste fem åren uppgår avkastningen till 75 procent, vilket kan jämföras med den genomsnittliga Sverigefonden som har stigit med nästan 85 procent. Det placerar den på 53 plats av 66 fonder. Risken i Nordea Selekta Sverige har också varit högre än för genomsnittet. De senaste fem åren uppgår den till nästan 22 procent, jämfört med knappt 21 procent för snittet.

Det är ingen bra kombination och Morningstar har belönat den med lägsta möjliga betyg, en etta.

Men nu agerar Nordea fonder genom att lägga ned fonden. Den 20 oktober fusioneras den med Nordea Swedish Stars under namnet Nordea Swedish Stars. Även det är aktiefond som placerar på den svenska aktiemarknaden, och förvaltas av Peter van Berlekom. Den har presterat bättre, och i senaste rankingen från Morningstar har fonden betyg 3, av 5.

De som äger fondandelar i Nordea Selekta Sverige och inte säljer dem kommer få andelar i Nordea Swedish Stars istället. Som plåster på såren för den dåliga avkastningen kan de ändå glädjas över att förvaltningsavgiften sänks från 1,6 procent till 1,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -