Köpvärda aktier i april

Aktietips Den stegrade oron på såväl det konjunkturella som det geopolitiska området gör att vi väljer att bli lite mer defensiva inför april månad.

För en månad sedan var det vår tro att krisen i Ukraina skulle mildras men sedan dess har retoriken trappats upp till en nivå där risken för ekonomiskt krig inte kan uteslutas. Det riskerar att slå mot den sköra europeiska återhämtningen.

Vi väljer att ta ut SKF från listan över tio köpvärda aktier.Vår tidigare bedömning att det var dags att gå mer offensivt inom konjunkturkänsliga sektorer ter sig nu mer riskfylld mot bakgrund av den geopolitiska situationen.

Lägg därtill att SKF:s ledning nyligen signalerat att utvecklingen under första kvartalet kanske inte blev så bra som den bedömde i samband med bokslutet.

Som ersättare tar vi in Hemfosa, ett nytt, piggt och transaktionsbenäget fastighetsbolag som gynnas av en fortsatt låg ränta och stabil svensk hemmamarknad.

De tio aktier vi rekommenderade inför mars månad steg i snitt 1,7 procent fram till och med onsdag lunch. Det kan jämföras med börsens breda totalindex som under samma period steg 1,4 procent.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i april:

Hemfosa: Nyligen börsnoterat fastighetsbolag med uttalad fokus på köp och försäljningar. En rutinerad ledning och attraktiv värdering.

NCC: Bolagets egen projektutveckling blir en allt viktigare motor i vinstutvecklingen. Bättre konjunktur talar för fortsatt god vinstutveckling.

Avega: Den som letar lite mer ”spännande” utdelningsaktier med tillväxtprofil bör titta på it-konsulten Avega där ledningens utsikter inför 2014 var optimistiska i bokslutet. Hög rörelserisk kompenseras av låg finansiell risk.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant. Fotbolls-VM i sommar är normalt bra för spelboalgen.

Gunnebo: Säkerhetskoncernen Gunnebo fortsätter att växa utanför Europa och har fått ordning på förlusthären Safepay. Det ger förutsättningar för bättre lönsamhet framöver. Den låga värderingen ger bra kursutrymme uppåt om vändningen bekräftas.

VRG: Beskedet att butikskedjan sänker utdelningen kraftigt och istället satsar på att få ned skuldsättning och expandera butiksnätet ytterligare mottogs inte väl. Vi ser emellertid bättre utsikter för branschen generellt och gillar bolagets tillväxtambitioner.

SEB: Bankens bokslut var stark och värderingen är i relativa termer ganska låg. Med en fortsatt konjunkturförbättring är banken väl positionerad för att njuta frukterna av ökad ekonomisk aktivitet.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den bättre Europakonjunkturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Doro: Tillväxtföretagets relativt svaga bokslut säger lite om de underliggande framtidsutsikterna. Vi ser fortsatt ljust på framtiden för smarta telefoner och annan avancerad utrustning för främst äldre.

Våra tips tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för aktierna på oktoberlistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i april. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 99,25 -
NCC B Köp 228,90 -
Köp 23,50 -
Betsson B Köp 227,00 -
Köp 36,00 -
Rizzo Group B Köp 26,40 -
SEB A Köp 86,90 -
Swedbank A Köp 170,70 -
Hennes & Mauritz B Köp 279,60 -
DORO Köp 41,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -