Putin sänkte riskaptiten

Fondhandel Oron i Ukraina ledde till större försiktighet bland fondspararna hos Avanza och Nordnet. I mars ville ovanligt många sälja av fonder med hög risk och plocka hem vinster.

Efter en stark utveckling på världens börser under februari följde en desto svagare marsmånad.

De politiska oroligheterna i öst har skrämt upp svenska fondspararna som gjort kraftfulla försäljningar av fonder den senaste månaden.

Under mars är försäljningarna i snitt tre gånger större än köpen.

"Putins agerande i Ukraina har fått svenska fondsparare att trycka på säljknappen. Spararna väntar sig en sättning på börsen och vi säljer både Ryssland, småbolag, bioteknik och tillväxtfonder", säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Investerarnas vilja att ta risk minskade och därmed intresset för aktier. Spararna bytte fot och gick från högrisk till tydlig lågrisk.

"De senaste två årens starka börs har fått spararnas fondportföljer att bli större än någonsin. Affärerna är nu fler och större. Men samtidigt märker vi ett ökat tvivel då allt fler skiftar aktier mot räntefonder", säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank

Han får medhåll av Claes Hemberg:

"Då är det logiskt att sparare tar hem vinstpengar de ska använda till sommarlovet. Dessa pengar har spararna lagt i en rad lågriskfonder, som räntor, företagsobligationer och lågriskhedge."

Spararna hos Nordnet fortsätter att köpa fonder inom hälsovård och bioteknik trots de senaste månadernas turbulens. Någonting som Mårder varnar för.

"Värderingarna för många bolag inom dessa sektorer är mycket höga och investerarnas uppskruvade förväntningar om framtida vinster kan bli svåra för bolagen att leva upp till", säger han.

Avanzas kunder har däremot tröttnat på bioteknik.

"Fondspararna säljer av fjolårets raketfonder; bioteknik. Det nya branschvalet fastighetsfonder är dess raka motsats", säger Claes Hemberg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -