Låg risk i turbofart

Fondanalys Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Se här vilka det handlar om.

Börsen verkar trotsa oroligheterna i Ryssland och Ukraina och har nu återvunnit nedgången sedan den ryska annekteringen av Krim. Men trots börsens återhämtning har många fondsparare fått kalla fötter och söker efter placeringar med lägre risk, läs mer här.

Placera har sedan länge köprekommendation på två lågriskhedgefonder, Atlant Stability och Brummer Multi-Strategy. Det har varit bra rekommendationer, fonderna har levererat en jämn och bra avkastning till låg risk. Kanske för låg för ett långsiktigt sparande.

Risken i Atlant Stability ligger på cirka 1,3 procent, mätt som standardavvikelse, och Brummer Multi-Strategy på cirka 3,2 procent. Det kan jämföras med risken för Stockholmsbörsen som uppgår till drygt 14 procent. Baksidan av den låga risken är att avkastningen även är låg. Historiskt har fonderna stigit med cirka 5 procent per år i genomsnitt.

Placera har analyserat en rad andra lågriskhedgefonder och funnit två som genom lite högre risktagande har visat att de ger några procentenheter mer i avkastning per år. Det borde passa långsiktiga, försiktiga sparare bättre.

Det är två systerfonder till ovan nämnda fonder, Brummer Multi-Strategy 2XL och Atlant Explora.

Brummer Multi-Strategy 2XL är väldigt enkel i sin utformning. Det är helt enkelt en belånad, 100 procent, variant av vanliga Brummer Multi-Strategy.

Det syns också tydligt på risken som genomgående har legat i princip på det dubbelt jämfört med Brummer Multi-Strategy. Däremot följer inte avkastningen belåningen lika jämt utan den ligger i genomsnitt cirka 35 procent högre per år sedan start. Det bekräftar också att sambandet mellan risk och avkastning inte är linjärt.

Som sparare kan man förvänta sig en årlig avkastning kring 7 procent i Brummer Multi-Strategy 2XL, jämfört med kring 5 procent för det obelånade syskonet, Brummer Multi-Strategy.

Även om den riskjusterade avkastningen för Brummer Multi-Strategy 2XL är lägre än lågriskalternativet Brummer Multi-Strategy så anser Placera att den belånade fonden är ett bra alternativ för sparare med längre placeringsperspektiv. De cirka två procentenheterna bättre avkastning per år kommer göra stor skillnad på lång sikt.

När vi ser till risken att förlora pengar har varken Brummer Multi-Strategy 2XL eller Brummer Multi-Strategy fallit i värde under någon enskild treårsperiod sedan starten för tolv år sedan. Andelen positiva månader uppgår till 70 procent för Brummer Multi-Strategy och 66 procent för Brummer Multi-Strategy 2XL.

Analysresultatet och resonemanget för Atlant Explora är mycket snarlikt. Atlant Explora är dock inte en belånad version av Atlant Stability, men den förvaltas på liknande sätt men med högre risk. I augusti 2011 gick Atlant Explora på en riktigt mina och tappade 6 procent. Efter det justerade förvaltaren Anders Kullberg strategin och drog ned risken. Det märks också tydligt på månadsavkastningarna som har blivit betydligt jämnare sedan dess.

Den som väljer Atlant Explora kan förvänta sig att avkastningen ökar med cirka 2 procentenheter per år jämfört med Atlant Stability. Risken i Atlant Explora är klart högre än i Atlant Stability men lägre än i Brummer Multi-Strategy 2XL. Risken, mätt som standardavvikelse över tre år, kommer också minska när ödesmånaden från 2011 försvinner och resultaten från den nya lite försiktigare strategin slår igenom till 100 procent.

Vår rekommendation för Atlant Explora följer samma resonemang som för Brummer Multi-Strategy 2XL. För försiktiga och långsiktiga sparare vägs den högre risken upp av den förväntade avkastningsökningen på cirka 2 procentenheter per år. Risken att spararna ska förlora pengar långsiktigt är liten. Atlant Explora har ingen negativ treårsperiod sedan 2010. Och andelen positiva månader uppgår till drygt 75 procent sedan starten för snart tolv år sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 1 629,94 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 569,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -