Köpvärda aktier i augusti

Aktietips Efter en stark julimånad för listan över tio köpvärda aktier väljer vi att bara göra en förändring inför augusti.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, ser vi en ökad risk i marknaden och tar därför ned den rekommenderade aktievikten. Även konjunkturförbättring varit stark i USA visar Europa en oväntat svaghet.

För listan över köpvärda aktier har det emellertid varit en stark julimånad. I snitt har de tio aktierna stigit 1,4 procent och därmed utvecklats 3,5 procentenheter bättre än börsindex.

Enskilt bästa aktie var nykomligen Orexo som steg 13 procent. Aktien hade en betydligt bättre utveckling än så fram till mitten av förra veckan då läkemedels/forskningsbolaget av lätt insedda skäl tyngdes extra mycket av stigande riskpremie.

Den andra nykomlingen Peab backade cirka 8,5 procent. Peab ersatte dock NCC, som hade en sämre utveckling efter att vi lyfte ut den aktien.

Inför augusti månad tar vi ut fastighetsbolaget Hemfosa. Aktien har stigit drygt 9 procent, dubbelt så mycket som börrsen i övrigt, sedan den kom in på listan i början av april. Vi är fortsatt attraherade av aktien men ser bristen på aktivitet i närtid som en möjlig hämsko för kursutvecklingen.

Ny aktie på listan är den svensk-schweiziska verkstadsjätten ABB. Bolagets andra kvartal var inte direkt lysande men den starka orderingången tillsammans med en kraftfull insats för att rensa ut olönsamma projekt inom Power Systems talar för klart bättre utsikter i bolaget. 

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i augusti:

ABB: Jämfört med de andra stora verkstadsbolagen har värderingen av ABB kommit ned till attraktiva nivåer samtidigt som utsikterna för stigande lönsamhet har förbättrats.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

B&B Tools: Industrigrossistens tillväxt har tagit fart efter ett par tuffa år. Utvecklingen går åt rätt håll och på rätt försiktiga tillväxtantaganden ser värderingen attraktiv ut.

Axis: Vi ser kursnedgången som följde på vinstvarningen i början av månaden som ett bra köpläge. Bolagets resultat svänger kraftigt mellan kvartalen men så länge den underliggande tillväxten håller i sig är det en långsiktigt attraktiv aktie.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant. Fotbolls-VM i sommar är normalt bra för spelbolagen.

Gunnebo: Säkerhetskoncernen Gunnebo fortsätter att växa utanför Europa och har fått ordning på förlusthären Safepay. Det ger förutsättningar för bättre lönsamhet framöver. Den låga värderingen ger bra kursutrymme uppåt om vändningen bekräftas.

SEB: Bankens bokslut var stark och första kvartalets rapport bekräftar utvecklingen. SEB är den bank som kanske mest gynnas av fortsatt konjunkturförbättring.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den låga räntan och starkare konsumtionskulturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Våra tips tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar. Läs här hur det gick för aktierna på februarilistan

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i maj. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ABB Ltd Köp 156,90 -
Orexo Köp 129,00 -
Peab B Köp 49,31 -
Bergman & Beving B Köp 160,00 -
Köp 214,00 -
Betsson B Köp 237,00 -
Köp 40,40 -
SEB A Köp 91,15 -
Swedbank A Köp 174,30 -
Hennes & Mauritz B Köp 279,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -