Köpvärda fonder i augusti

Fondtips Den underliggande globala konjunkturen tickar på. Räntorna och inflationen är rekordlåga. I en sådan miljö borde aktiefonder ha relativt goda förutsättningar, trots vissa mörka moln.

Det har varit hett, riktigt hett, den senaste tiden. Kvicksilvret har stigit till 35 gradersstrecket och svenskarna har varit mer utmattade än börshungriga. Men det är inte bara det varma vädret som förklarar börshumöret.

Vi har ett antal geopolitiska oroshärdar i världen som också påverkar börshumöret. Finansmarknadsmässigt har Ukrainakrisen blivit en Rysslandskris. Väst anser att Ryssland inte gör tillräckligt för att stävja krisen i Ukraina och har annonserat nya sanktioner mot Ryssland.

Det har lett till både börs- och valutaoro i Ryssland och landets centralbank har tvingats höja räntan i försök att hejda kapitalflykten. Samtidigt utkämpar Hamas och Israel de kanske hårdaste striderna på många år, denna gång i Gaza. Tillsammans bidrar dessa kriser till att investerarna har intagit en försiktigare inställning.

Investerarnas riskvilja påverkas också av IMF:s senaste uttalande där de ser tecken på att den globala återhämtningen blir långsammare än vad de förväntade sig i april. Det är samma utvecklingsmönster som Placera tror på. Det bidrar till fortsatt mycket låga räntor och inflationen ses inte stiga den närmaste tiden heller.

På bolagsnivå ser det också ganska bra ut. De flesta bolagen har lämnat sina rapporter för årets andra kvartal och de har i stort sett varit i linje med förväntningarna.

Mot bakgrund av detta anser vi att aktiemarknaden ser tämligen attraktiv ut jämfört med andra investeringsalternativ. Med låga räntor och stimulerande centralbanker borde aktier ha fortsatt goda förutsättningar.

Inför augusti gör vi därför inga förändringar i vår lista över rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här..

Kryddfonder

Skagen Kon-Tiki: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här.

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. . Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs även här hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i februari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 974,01 -
SKAGEN Kon-Tiki Köp 729,83 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 889,30 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 215,14 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 519,78 -
AMF Balansfond Köp 209,16 -
Cliens Mixfond B Köp 1 956,90 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,60 -
Köp 1 670,88 -
Atlant Stability Köp 1 326,31 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -