Köpvärda aktier i december

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en god utveckling under november och överträffat den goda börsutvecklingen.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, blir vi allt mer övertygande om att den låga räntan kommer att bestå under betydligt längre tid än vad vi trodde för bara några månader sedan. Konjunkturutvecklingen är inte direkt bra, men inte heller usel. USA växer stadigt och den allt svagare kronan gynnar svensk exportindustri.

Vi har tidigare haft ett stort inslag av aktier med hög direktavkastning på listan över köpvärda aktier och vi ser egentligen inget skäl radikal förändring på den punkten. En stigande riskvilja talar dock på marginalen för förändringar av lite mer offensiv karaktär.

Inför december väljer vi att ta ut Bilia efter en mycket stark kursuppgång under den senaste tiden. I vår mening har det kanske gått lite väl fort i aktien och på dagens kursnivå har argumentet att köpa aktien på basis av utdelningen delvis eroderat.

Ersättare blir it-konsulten Hiq som har en av börsens mest generösa utdelningsregimer.

I snitt har de tio aktierna stigit 7,5 procent från att listan presenterades den 27 oktober till och med onsdagens stängning, vilket är 0,2 procentenheter bättre än börsen i övrigt. Bilia var den enskilt bästa bidragsgivaren med en uppgång på 20 procent, 12,4 procentenheter mer än övriga börsen.

Läkemedelsbolaget Orexo och den gamla trotjänaren Hennes & Mauritz steg vardera cirka 10 procent.

Enskilt sämsta aktie under perioden var nykomlingen Trelleborg som steg 1,7 procent och därmed utvecklades 5,6 procentenheter sämre än index.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i december:

Hiq: It-konsulten levererade en stark kvartalsrapport och med en väntad direktavkastning på över 7 procent är aktien högintressant för utdelningsjägare.

Trelleborg: Lönsamheten förbättras inom samtliga av Trelleborgs affärsområden och en fortsatt vinstökning väntas. Stärks Europakonjunkturen på sikt lär det ge en bra hävstång i resultaten.

NCC: Vi gillar NCC för dess generösa utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

ABB: Jämfört med de andra stora verkstadsbolagen har värderingen av ABB kommit ned till attraktiva nivåer samtidigt som utsikterna för stigande lönsamhet har förbättrats. En stark orderingång i den senaste rapporten stärker synen på aktien.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Den senaste rapporten var solid och liksom för övriga branschen väntar sig marknaden fortsatt starka vinster och höga utdelningar kommande år.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien. Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den låga räntan och starkare konsumtionskulturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar. Läs här hur det gick för aktierna på junilistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i december. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 39,00 -
NCC B Köp 231,00 -
ABB Ltd Köp 166,90 -
Orexo Köp 138,50 -
Peab B Köp 50,65 -
Betsson B Köp 264,50 -
SEB A Köp 97,95 -
Swedbank A Köp 194,80 -
Hennes & Mauritz B Köp 314,20 -
Trelleborg B Köp 121,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -