Köpvärda aktier i januari

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en fortsatt god utveckling under december och utvecklats bättre än börsen igen. Vi presenterar ett nytt förslag inför januari.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, ökar vi aktieandelen ytterligare ett steg när vi går in i det nya året.

Vi fortsätter med ett generellt stort inslag av aktier med hög direktavkastning på listan över köpvärda aktier och den enda förändring vi gör inför januari månad är ett steg i samma riktning.

Inför januari väljer vi att ta ut verkstadsbolaget Trelleborg efter bara två månader. Aktien har stigit drygt 10 procent sedan den kom in på listan och därmed presterat bra.

Vi är fortsatt positiva till aktien men mot bakgrund av den senaste tidens kraftiga oljeprisfall tycker vi att det är läge att ta hem vinsten inför risken att minskade investeringar i oljeindustrin kan påverka bolaget negativt på området tätningar.

Ersättare blir fönstertillverkaren Inwido. Bolaget är relativt nytt på börsen och aktien handlas under teckningskursen. Vår bästa bedömning är att aktien är en attraktivt prissatt exponering mot en bättre Europakonjunktur.

I snitt har de tio aktierna stigit 3,9 procent från att listan presenterades den 28 november till och måndag förmiddag, vilket är 2,0 procentenheter bättre än börsen i övrigt.

Trelleborg var den aktie som presterade bäst under månaden medan läkemedelsbolaget Orexo hade den sämsta utvecklingen på -0,5 procent, den enda aktien som landade på minus.

Som vi nämnt tidigare är Orexo en aktie som har en tendens att röra sig kraftigare än övriga marknaden och därmed underprestera när riskpremien är hög. Så var fallet under december.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i januari:

Inwido: Aktien handlas under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

Hiq: It-konsulten levererade en stark kvartalsrapport och med en väntad direktavkastning på över 7 procent är aktien högintressant för utdelningsjägare.

NCC: Vi gillar NCC för dess generösa utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

ABB: Jämfört med de andra stora verkstadsbolagen har värderingen av ABB kommit ned till attraktiva nivåer samtidigt som utsikterna för stigande lönsamhet har förbättrats. En stark orderingång i den senaste rapporten stärker synen på aktien.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Den senaste rapporten var solid och liksom för övriga branschen väntar sig marknaden fortsatt starka vinster och höga utdelningar kommande år.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien. Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den låga räntan och starkare konsumtionskulturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i januari. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Inwido Köp 66,25 -
Köp 39,80 -
NCC B Köp 247,70 -
ABB Ltd Köp 168,30 -
Orexo Köp 137,25 -
Peab B Köp 55,50 -
Betsson B Köp 276,00 -
SEB A Köp 98,90 -
Swedbank A Köp 194,70 -
Hennes & Mauritz B Köp 328,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -