Placeras favoritfond levererar

Fondanalys Sedan Didner & Gerge Aktiefond fick nya förvaltare har fonden fortsatt att prestera bra, farhågorna om att de inte kunde fylla ut kostymen har inte besannats. Placera upprepar sin köprekommendation.

När Gustaf Setterblad och Adam Nyström tog över ansvaret för Sveriges kanske mest kända aktiefond, Didner & Gerge Aktiefond, var det en del som drog öronen åt sig. Skulle de två nya förvaltarna vara stora nog för uppgiften att ta vid efter Henrik Didner och Adam Gerge.

När nyheten att Henrik Didner och Adam Gerge skulle trappa ned gjorde Placera analysen att det inte skulle påverka avkastningen negativt utan satte rekommendationen köp på fonden, läs mer här.

De var inte heller några duvungar. Innan de tog över ansvaret för Didner & Gerge Aktiefond hade de förvaltat Didner & Gerge Småbolag.

Nu har det gått drygt ett år och hittills har resultatet motsvarat våra förväntningar. Det senaste åren har Didner & Gerge Aktiefond stigit med 31 procent. Det är bättre än snittet för breda Sverigefonder som ligger på 28 procent. Av 88 fonder placerar sig den på 14 plats.

Det senaste halvåret har fonden stigit med knappt 22 procent, vilket är bättre än genomsnittsfonden. 2015 har också börjat bra. Didner & Gerge Aktiefond är upp med 13 procent, någon procentenhet bättre än snittet.

I senaste rapporten från slutet av januari framgår det att Volvo är fondens viktigaste innehav, 9,5 procent, följt av H&M, 9,3 procent och Danske Bank, 8,8 procent. På branschnivå väger industrivaror och tjänster tyngst, drygt 47 procent. Näst viktigaste bransch är Finans och Fastigheter med drygt 28 procent. Sedan kommer Sällanköpsvaror som utgör 12,5 procent av fondens tillgångar.

En annan intressant aspekt är att fonden är jättestor. Det förvaltade kapitalet uppgår till nästan 35 miljarder kronor. Det visar att även en stor aktivt förvaltad fond kan slå index.

De svenska aktivt förvaltade aktiefonderna som grupp har annars haft det svårt att motivera den högre förvaltningsavgiften. Andelen som har slagit snittet av svenska indexfonder de senaste tre åren uppgår till låga 45 procent.

Bland Sverigefonderna har Didner & Gerge Aktiefond sedan länge tillhört Placeras favoritfonder. Vi ser ingen anledning att ändra uppfattning nu när de två protegéer visar att de levererar. Vi kan ju inte annat än behålla vår köprekommendation.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Didner & Gerge Aktiefond Köp 2 265,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -