Köpvärda aktier i april

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en lite knackig utveckling senaste månaden och vi gör två byten som ansluter till vår marknadssyn för april månad.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, så väljer vi att åter höja andelen aktier i vårt allokeringsförslag efter den sättning i marknaden som kom i mars.

Även om vi var oroliga för en större sättning så ser vi nu nya signaler som tyder på en mer aggressiv Riksbank (vilket försvagar kronan) och en försiktigare Federal Reserve (vilket minskar trycket på räntehöjning i USA). 

Sedan förra listan presenterades har de tio aktierna på listan i snitt backat 1,9 procent, att jämföra med -1,1 procent för totalindex under samma period.

Sämst av alla har Orexo gått. Vi är besvikna över att Zubsolv mot opiatberoende inte fortsatt övertyga efter en god inledning på USA-lanseringen och vi väljer därför att lyfta ut aktien från listan. Sedan aktien kom in på listan inför juli månad har den stigit blygsamma 3,6 procent. Ersättare blir ett fordonsrelaterat företag: Gränges.

Den andra aktien som får lämna listan är långköraren Hennes & Mauritz. Efter att ha legat på listan över tio köpvärda aktier sedan juni 2011 har vi dragit ned rekommendationen till neutral på oro över negativa dollareffekter. Som en konsekvens av det ska aktien lämna listan. Ersättare blir ett annat bolag med konsumtionsexponering: Husqvarna.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i april:

Husqvarna: Bolagets exponering mot konsumenter i såväl Europa som USA lockar oss i det här läget av konjunkturutvecklingen. Lönsamheten har förbättrats kraftigt och med stigande volymer ger det bra hävstång i resultatet.

Gränges: Nyligen noterade Gränges är verksamt som hårt nischad underleverantör till fordonsindustrin. Trots en god kursuppgång senaste tiden värderas aktien försiktigt på dagens prognoser och i relation till övriga verkstadssegmentet.

B&B Tools: Senaste rapporten visade att bolaget gynnas av den starka byggmarknaden i Sverige samtidigt som effektiviseringsarbetet börjat ge effekt. Aktien är mycket attraktivt värderad jämfört med närmast jämförbara bolag.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

NCC: Vi gillar NCC för dess generösa utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Bokslutet var starkt och aktien har fortsatt uppåt. De extremlåga räntorna håller tillbaka räntenettona bland bankerna men en fortsatt hög direktavkastning i SEB borgar för att intresset håller i sig.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i april. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Husqvarna B Köp 63,30 -
Gränges Köp 70,00 -
Bergman & Beving B Köp 140,25 -
Diös Fastigheter Köp 68,50 -
Indutrade Köp 389,50 -
Inwido Köp 89,00 -
NCC B Köp 288,30 -
Peab B Köp 68,40 -
Betsson B Köp 324,70 -
SEB A Köp 101,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -